Κόσμος

Γερμανία: Πτώση ρεκόρ για το SPD μετά την επιλογή νέας ηγεσίας - Εχασαν 3 μονάδες σε μια εβδομάδα

Ενοχλημένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία από την "στροφή" που 'έκαναν οι νέοι επικεφαλής του κόμματος υπέρ της παραμονής του SPD στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Merkel.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μια μόλις εβδομάδα μετά το Συνέδριο του κόμματος που ανέδειξε νικητές το Αριστερό δίδυμο των Saskia Esken και Norbert Walter-Borjans, δείχνει ότι το κόμμα έχασε ήδη τρεις μονάδες μετά τη δήλωση τους ότι θα παραμείνουν προς το παρόν στην κυβέρνηση.

Saskia Esken και Norbert Walter-Borjans, έλαβαν την εντολή από το κόμμα να συνομιλήσουν με τους συντηρητικούς της Merkel ώστε να αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι της κυβερνητικής συμμαχίας προβάλλοντας νέες πολιτικές απαιτήσεις.

Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση των επενδύσεων, αυστηρότερα μέτρα προστασίας του κλίματος και η αύξηση του κατώτατου μισθού - ένα πιο μετριοπαθές πακέτο από ό, τι επιθυμούσαν κάποιοι από την πλευρά του SPD.
Οι συντηρητικοί της Merkel πάντως δήλωσαν ότι δεν θα επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία του 2018 για το συνασπισμό, αλλά θα είναι ανοιχτοί σε μερικές νέες ιδέες.

Το ξεκάθαρο μήνυμα των ψηφοφόρων

Η εικόνα του SPD τα τελευταία χρόνια είναι άκρως απογοητευτική καθώς πολλοί ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει τους Σοσιαλδημοκράτες εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην συμμαχία με την Merkel.

Μάλιστα η εκλογή των νέων ηγετών, απέναντι στον υπουργό οικονομικών Olaf Scholz, που έχουν ταχθεί κατά της παραμονής στην κυβέρνηση, έδωσε ένα ξεκάθαρα μήνυμα για το τι θέλουν οι ψηφοφόροι.

Η δημοσκόπηση της Forsa δείχνει το SPD στο 11%,  3 μονάδες κάτω από την περασμένη εβδομάδα όταν το κόμμα είχε βρεθεί στο χαμηλότερο πσοσοτό του από τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Andrea Nahles παραιτήθηκε από την ηγεσία λόγω του χειρότερου αποτελέσματος που είχε συγκεντρώσει το κόμμα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει τους συντηρητικούς της Merkel ενισχυμένοι κατά 1 μονάδα φτάνοντας το 28% ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε επίσης αύξηση 1 μονάδας φτάνοντας στο 14%.
"Οι ψηφοφόροι έχουν βαρεθεί να παρακολουθούν το SPD να έχει εμμονή με τον εαυτό του - θέλουν να κυβερνήσει", δήλωσε ο Manfred Guellner.

Ο Guellner δήλωσε ακόμη ότι η προσέγγιση του SPD δεν ήταν αρκετή για να κερδίσει τους ψηφοφόρους που έχουν ήδη στραφεί στους Πράσινους που έχουν φτάσει στο 22% στη δημοσκόπηση της Forsa, από 8,9% που είχε το κόμμα στις εκλογές του 2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...