Εκκλησία

"Βόμβα" σχετικά με το ουκρανικό! Πανορθόδοξη στην Ιορδανία τον Φεβρουάριο;

Παίρνει σάρκα και οστά η πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για Πανορθόδοξη στην Ιορδανία για το ουκρανικό;

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος υπενθυμίζεται πως προ ημερών κατά την παρουσία του στην Μόσχα είχε προτείνει να διεξαχθεί μια Πανορθόδοξη συνάντηση στην Ιορδανία για την κατάσταση στον ορθόδοξο κόσμο, και τώρα φαίνεται πως βγήκε και χρονοδιάγραμμα για τον Φεβρουάριο του 2020,

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο π.Νικολάι Μπαλασόφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας .

Νωρίτερα στα κοινωνικά δίκτυα, εμφανίστηκε η πληροφορία ότι η πανορθόδοξη συνάντηση στην Ιορδανία σχετικά με το "ουκρανικό ζήτημα" έχει προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο του 2020.

"Πράγματι, οι προτάσεις του πατριάρχη Ιεροσολύμων περιλαμβάνουν μια τέτοια ημερομηνία, δηλαδή ένα συγκεkριμένο μήνα, και προτείνει πραγματικά να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντησης τον Φεβρουάριο", δήλωσε ο Μπαλασόφ.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το γεγονός πανορθόδοξης κλίμακας θα πραγματοποιηθεί στην πραγματικότητα, είπε ότι «θα δούμε ποια θα είναι η αντίδραση».

Το Πατριαρχείο της Μόσχας υποστήριξε την πρόταση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την έναρξη ενός άμεσου διαλόγου».

Πάντως το σενάριο για κάποιους είδους Πανορθόδοξης Συνόδου στην Ιορδανία και οι προοπτικές αυτής είναι περισσότερο από αμφίβολες…

Το Φανάρι έστειλε μήνυμα ότι δεν σκόπευε να συμβουλευτεί κανέναν και θεωρούσε μια τέτοια συνάντηση άχρηστη «γιατί θα συμφωνούσε μόνο στο ότι οι συμμετέχοντες δεν θα συμφωνούσαν μεταξύ τους». Υπενθύμισε επίσης ότι εδώ και καιρό δεν υπάρχει συμφωνία στον ορθόδοξο κόσμο. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η Σύνοδος της Κρήτης.

“ Η φωνή της Κωνσταντινούπολης στην Ιορδανία δεν πρέπει να είναι καθοριστική. Αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θα το κάνει αυτό πια”, πιστεύει ο πρώτος αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών, Αλεξέι Μακάρκιν. «Ο επικεφαλής τέτοιων συναντήσεων από την άποψη της Κωνσταντινούπολης μπορεί να είναι μόνο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και, νομίζω, η Κωνσταντινούπολη δεν θα αποκλίνει από αυτή την αρχή», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Κύριλλος για να πάει σε εκδήλωση, που θα συγκαλέσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και όπου θα προεδρεύσει, είναι απίθανο. Η Μόσχα θα είναι έτοιμη να πάει μόνο σε μια συνάντηση με τη μορφή στρογγυλής τραπέζης στην οποία όλοι θα είναι ίσοι» ανεφερε.

Ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει ότι με την πρότασή του ο Πατριάρχης Θεόφιλος προσπάθησε να σωθεί από μια δυσάρεστη επιλογή: «Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θέλει να διατηρήσει σχέσεις και με τους δύο. Από τη μία πλευρά, η Ιερουσαλήμ έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη και υπό τον Πατριάρχη Θεόφιλο έγιναν ισχυρότεροι σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Και η Κωνσταντινούπολη έπαιξε κάποτε σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι η διεθνής ορθόδοξη κοινότητα αναγνώρισε την απομάκρυνση του παλαιού Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Επομένως, ο Θεόφιλος δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Αλλά δεν θέλω να τις χαλάσει ούτε με τη Μόσχα. Ο Θεόφιλος ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι προσκυνητές από τη Ρωσία έρχονται στην Αγία Γη, έρχονται χορηγοί και βοηθούν οικονομικά τους Αγίους Τόπους. Επομένως, είναι σημαντικό να αναβάλει το ερώτημα από ποια πλευρά είναι. Νομίζω όμως ότι το Φανάρι θα εξακολουθήσει να επιμένει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Makarkin, το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είναι επίσης έτοιμο για τυχόν συμβιβασμούς. «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μετά από τη δήλωση του Πατριάρχη Θεόφιλου, που το Πατριαρχείο Μόσχας φαινόταν να δέχεται ευνοϊκά, ακολούθησε το κλείσιμο της Αλεξανδρινής αντιπροσωπείας στη Μόσχα. Δηλαδή, κατέστησαν σαφές ότι η θέση της Μόσχας δεν έχει μαλακώσει” κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...