Εκκλησία

Υπερ της Πανορθόδοξης στην Ιορδανία η Μόσχα!

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε πρώτο από χθες η Μόσχα έλαβε μέτρα κατά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας μετά την αναγνώριση από τον τελευταίο της νέας ουκρανικής εκκλησίας.

Στη χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα, όμως, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κυρίλλου, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε επιπλέον και την επίσημη υποστήριξη της στην πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τη Σύναξη Προκαθημένων των Ορθοδόξων Τοπικών Εκκλησιών για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν στην εκκλησιαστική ενότητα η οποία κλωνίζεται από την ουκρανική εκκλησιαστική κρίση.

Όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα το Νοέμβριο για να λάβει ένα βραβείο από το Διεθνές Κοινωφελές Ίδρυμα για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, ο Πατριάρχης Θεόφιλος κάλεσε όλους τους αδελφούς του προκαθημένους να συγκεντρωθούν στην Ιορδανία σε Σύναξη .

Σχετικά με την επίσκεψη Θεόφιλου και την πρόσκλησή του, η Ρωσική Σύνοδος τοποθετήθηκε τονίζοντας την σημασία της επίσκεψης για την ενίσχυση των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών και τόνισε πως "αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Θεόφιλου της Ιερουσαλήμ με στόχο την υπέρβαση των διαιρέσεων και την αποκατάσταση της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία".

Η Ρωσική Σύνοδος είναι επομένως η δεύτερη που υποστηρίζει επίσημα την κλήση Θεόφιλου, μετά την ίδια Σύνοδο της Τσεχικής Εκκλησίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντιστρόφως, την ημέρα που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κάλεσε τους προκαθημένους , ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  ανακοίνωσε ότι δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Πατριάρχη και δεν θα συμμετάσχει σε καμία Σύνοδο που δεν συγκαλείται από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Πάντως είναι ολοένα και πιο πιθανό να γίνει η Σύνοδος στην Ιορδανία και πρόσφατα οριοθετήθηκε και χρονικά αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ