ΗΠΑ

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: «Θα προστατεύσουμε και θα υπερασπιστούμε τους Αμερικανούς πολίτες που απειλούνται στη Βαγδάτη»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo προειδοποίησε σήμερα Τρίτη 31/12, την ιρακινή ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται «να προστατεύσει και να υπερασπιστεί» τους Αμερικανούς πολίτες, μετά την επίθεση που δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη από ένα εξοργισμένο πλήθος.

«Αντιδράσαμε αμυνόμενοι στην επίθεση των πληρεξουσίων του Ιράν από την οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πολίτης και τραυματίστηκαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες.

Τώρα, οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν απειλούν την πρεσβεία μας στη Βαγδάτη», έγραψε στο Twitter ο Mike Pompeo.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ Adel Abdel Mahdi και τον πρόεδρο Barham Salleh και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι «θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων στις αμερικανικές υποδομές» στο Ιράκ, ανέφερε εξάλλου το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο Pompeo «τους προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν και θα υπερασπιστούν τους πολίτες τους, που βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν το κυρίαρχο και ανεξάρτητο Ιράκ», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Υπενθυμίζεται πως χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλωτές, υποστηρικτές παραστρατιωτικών φιλοϊρανικών οργανώσεων και παραστρατιωτικοί μαχητές, εξοργισμένοι από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, πυρπόλησαν ένα φυλάκιο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, την ώρα που οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι φρουροί της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής απαντούσαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και άλλα μέλη του προσωπικού έχουν φύγει από το συγκρότημα της πρεσβείας (δεν διευκρίνισαν το πότε), όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί από αμερικανικές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, μέσα στην πρεσβεία, διπλωμάτες και άλλα μέλη του προσωπικού έχουν καταφύγει σε ένα οχυρωμένο, ασφαλές δωμάτιο, όπως ανέφεραν δύο από αυτούς που επικοινώνησαν μέσω μιας εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έκανε λόγο για ενέργεια ενορχηστρωμένη από το Ιράν και ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να προστατεύσουν την πρεσβεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...