Κόσμος

«Βόμβα» πρώην Τούρκου Α/ΓΕΕΔ για το κανάλι της Κων/πολης: «Σε περίπτωση επίθεσης θα χάσουμε την Α. Θράκη»

Λάβρος” κατά του σχεδίου κατασκευής του καναλιού της Κων/πολης είναι πρώην Τούρκος επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπασμπούγ. 

Μιλάμε για το κανάλι που θα χωρίζει την Κωνσταντινούπολη από την Α. Θράκη, το οποίο σε περίπτωση... επίθεσης (ελληνοτουρκική διένεξη), θα απέκοπτε χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες στην δυτική πλευρά.

“Σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τουρκίας, υποστήριξε ο Τούρκος πρώην Α/ΓΕΕΔ, “δεν θα μπορούμε να υπερασπιστούμε την Θράκη”.

«Εμείς υπερασπίζουμε την Θράκη, όπως ακριβώς υπερασπιζόμαστε την Κύπρο», τόνισε ο ίδιος.

Η αντίδραση Μπασμπούγ ήρθε μετά από τηλεοπτική παραγωγή που παρουσίασε το σχέδιο έναρξης της κατασκευής του καναλιού της Κων/πολης, με τον ίδιο να τονίζει με έμφαση ότι δεν λήφθηκε υπόψιν στον όλο προγραμματισμό  «μια στρατιωτική επίθεση στην Τουρκία ...από τα δυτικά».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα για το φαραωνικών διαστάσεων έργο, η άμυνα της περιοχής της Θράκης θα εξασθενίσει, λέγοντας:

"Δεν θα διακινδυνεύσει μόνο η συνθήκη του Montreux; Τα δύο τελευταία άρθρα του Montreux είναι τα άρθρα 28 και 29. Το άρθρο 28 με το έργο αυτό θα καταργηθεί πλήρως, ενώ θα έχουμε ακύρωση της συνθήκης αφού θα δημιουργηθεί το Κανάλι της Κων/πολης, αλλάζοντας τους όρους, αφού θα πρόκειται για μια ξεχωριστή δομή εκτός της συνθήκης του Montreux.

"Τότε όμως θα έχουμε και μια νέα εξέλιξη η οποία μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, διότι η Θράκη θα χωριστεί στα δύο", συνέχισε ο στρατηγός.

«Πως θα αντιμετωπίσουμε μια επίθεση τότε; Δηλώνω ότι πρέπει να σκεφτώ και να επεξεργαστώ σενάρια για το εν λόγω σχέδιο. Επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε σε μια επίθεση, την Ανατολική Θράκη;

Θα υπερασπιστώ το μέλλον της όσο το δυνατόν περισσότερο.» είπε ο ίδιος.

Εξηγώντας με στρατιωτικούς όρους τις ενστάσεις του ο ίδιος ο στρατηγός  ανέφερε: "Αν δημιουργηθεί το κανάλι, τότε η Θράκη θα χωριστεί από την Κωνσταντινούπολη, κάτι που θα επηρεάσει δυσμενώς τα τουρκικά στρατεύματα στο μέλλον, ειδικά την ροή του εφοδιασμού που θα προέρχεται από την Ανατολία ή από την ανατολική πλευρά της Κων/πολης. Πως  θα περάσουμε μέσα από τη Θράκη; Αφήνουμε ευαίσθητες περιοχές στα χέρια  του εχθρού και της καταστροφής;  Αυτό δεν είναι σωστό”.

Ο Μπασμπούγκ έχει υπηρετήσει ως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου για χρόνια και γνωρίζει από στρατιωτικής άποψης τι ακριβώς λέει.

Σε περίπτωση μελλοντικών πιθανών πολεμικών επιχειρήσεων με την χώρα μας, οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να βρεθούν  με την “πλάτη στον τοίχο”, αφού σε περίπτωση ταχείας ελληνικής προελάσεως, οι τουρκικές δυνάμεις θα βρεθούν στριμωγμένες έχοντας πίσω τους δύο κανάλια , το σημερινό των Στενών του Βοσπόρου, με γέφυρες που θα γίνουν στόχος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και αυτό του νέου καναλιού της Κων/πολης.

Νομίζουμε ότι ο Ερντογάν, “παίζει” με την “φωτιά” με το σχέδιο αυτό τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που όμως βολεύει πραγματικά την χώρα μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ