Ελληνοτουρκικά

Έρχεται κρίση: Γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης προανήγγειλε ο Ερντογάν! - Σαλβίνι: «Χάρισαν τη Λιβύη στην Άγκυρα»


Γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι TRT, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τούρκος ηγέτης μετά το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη εξήγησε με ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός που την έχει τρελάνει.

«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη.

Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

 
https://twitter.com/trthabercanli/status/1204103796319612931?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/trthabercanli/status/1204102053502414849?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/yenisafak/status/1204251894484328448?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/ragipsoylu/status/1204111803871051778?ref_src=twsrc%5Etfw

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΛΒΙΝΙ 

Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Ματέο Σαλβίνι στην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» που αφορούν στην Κύπρο, τα ενεργειακά και το πρόσφατο μνημόνιο για την ΑΟΖ που υπέγραψε η Άγκυρα με την Λιβύη.

Είπε πως συναντά συνεχώς Ιταλούς πολίτες που ανησυχούν εξαιρετικά για τις τελευταίες εξελίξεις. Ανέφερε πως η Λιβύη ήταν προτεραιότητα για τη χώρα τόσο για θέματα ασφάλειας, όσο και για θέματα μετανάστευσης, αλλά και για την ENI και για άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Τώρα, συνέχισε, η Λιβύη δόθηκε στους Γάλλους και στην Τουρκία. Μόνο οι γονυκλισίες προς την Κίνα έχουν απομείνει και το Ισραήλ είναι αρκετά θυμωμένο μαζί με την Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Λέγκας του Βορρά, συνέχισε λέγοντας πως η χώρα του συνεχίζει να μην έχει θεμελιώσει της φιλίες της. Τώρα, πρόσθεσε, το «τρένο της ειρήνης» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας είναι ο αγωγός μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Αυτή την προοπτική την χαρακτήρισε ως «μεγάλη ευκαιρία».

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών άφησε αιχμές και κατά των πρώην συνεργατών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ρωτώντας γιατί δεν ψηφίζουν υπέρ της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων κρατών, τώρα που συγκυβερνούν; Είπε πως αυτό είναι ένα αριστερό αντανακλαστικό μιας αριστερής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού αποτελείται από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα Πέντε Αστέρων, το κόμμα Ιτάλια Βίβα και το κόμμα Ελεύθερων και Ίσων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ