Ρωσία

Kίνηση-ματ που αλλάζει τα δεδομένα: Η Μόσχα τοποθέτησε ειδικό sonar που θα παρακολουθεί κάθε κίνηση του Αμερικανικού ναυτικού!

Απίστευτη εξέλιξη έχουμε στον ομολογουμένως ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, μετά την δημοσιοποίηση από ρωσικά ΜΜΕ, του σχεδίου παρακολούθησης των κινήσεων του αμερικανικών πλοίων και υποβρυχίων από τις ακτές των ΗΠΑ, από το νέο υποβρύχιο σύστημα σόναρ με το όνομα Harmony.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν ποντίσει μυστικά στον Ατλαντικό ωκεανό αγνώστου αριθμού στοιχεία του παγκόσμιου υποβρύχιου συστήματος παρακολούθησης Harmony, το οποίο κατασκευάστηκε στη Ρωσία με στόχο τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ανάλογο και πιο εξελιγμένο σύστημα από το αμερικανικό σχέδιο συστημάτων με σόναρ με το όνομα SOSUS, το οποίο λειτουργεί για πολλές δεκαετίες κοντά στην Νορβηγία  (στην γραμμή Nordkap-Medvezhy) και στον Ειρηνικό Ωκεανό και καταγράφει κάθε πέρασμα των ρωσικών πλοίων και υποβρυχίων με πυραύλων απο αυτλές τις περιοχές.

Σύμφωνα με ανοιχτές πληροφορίες, το ρωσικό σύστημα "Αρμονία" θα ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις τεχνικές δυνατότητες το SOSUS, το οποίο είναι σχεδόν μισό αιώνα παλαιότερο από το ρωσικό.

Ο λόγος αφορά τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει, ενώ αναφέρεται ότι τα ρωσικά υδρόφωνα θα είναι σε θέση να λειτουργούν όχι μόνο με παθητικό αλλά και με ενεργό τρόπο (ακτινοβολία).

Έτσι σε συνεργασία με σταθερούς αυτόματους σταθμούς βάσης (ADF) εγκατεστημένους σε οποιοδήποτε τμήμα του πυθμένα της θάλασσας, θα καταγράφονται οι κινήσεις κάθε είδους σκάφους ή υποβρυχίου που θα διέρχεται από εκεί.

Το ρωσικό σύστημα θα εντοπίζει και θα καταγράφει όχι μόνο πυρηνικά υποβρύχια, αλλά και αεροσκάφη και ελικόπτερα που θα πετούν σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από τον ωκεανό.

Οι πληροφορίες θα συλλέγονται μέσω των ρωσικών δορυφόρων και θα μεταδίδονται στον κύριο σταθμό ελέγχου του συστήματος Harmony, ο οποίος κατασκευάζεται σήμερα στο Belushya Guba (Αρχιπέλαγος Novaya Zemlya μεταξύ των θαλασσών Barents και Kara).

Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι ότι ένα ή περισσότερα ρωσικά συστήματα ADF, που ήδη εγκαταστάθηκαν από το ρωσικό πλοίο Yantar OIC στον Βόρειο Ατλαντικό κοντά στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, ανιχνεύτηκαν από το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο SSBN-742 Wyoming, το οποίο έκανε περιπολία στην περιοχή για τον σκοπό αυτόν”.

Για το λόγο αυτό, η απόκρυψη σε μεγάλο βάθος των αμερικανικών υποβρυχίων δεν έχει πλέον νόημα. Για αυτό και ήταν αναστατωμένοι οι Αμερικανοί όταν εμφανίστηκαν ανοιχτά της Σκωτίας”, αναφέρει Ρώσος αξιωματούχος.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός ήταν η πρόσφατη παρουσία του ρωσικού ωκεανογραφικού ερευνητικού σκάφους Yantar (OIC), που ανήκει στην απόρρητη γενική διεύθυνση που ασχολείται με την έρευνα σε μεγάλα βάθη, όταν αυτό εισήλθε στην θάλασσα της Καραϊβικής .

Στη Δύση, το πλοίο Yantar αποκαλείται με βεβαιότητα ο πιο σημαντικός "κατάσκοπος" του ρωσικού στόλου, διότι  ελέγχει με ειδικές συσκευές τα μεγάλα βάθη, κατά μήκος των οποίων καταλήγουν οι πιο σημαντικές γραμμές υποβρύχιων επικοινωνιών όλων των πιθανών αντιπάλων.

Οι Ρώσοι φέρονται να ελπίζουν ότι με αυτούς τους τρόπους θα αποκαλύψουν τα πιο σημαντικά στρατιωτικά μυστικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Φυσικά, πρόκειται για πληροφορίες εξαιρετικά λεπτού χαρακτήρα, επομένως κανένας στη Μόσχα δεν σχολιάζει επισήμως αυτό το θέμα.

Μιλάμε όμως για τον ακήρυχτο ή καλύτερα τον νέο ψυχρό πόλεμο, ο οποίος κάθε μέρα που περνάει,  αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους, εκτός της Μεσογείου και στις υπόλοιπες θάλασσες του πλανήτη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...