Οικονομία

Funds “μαρκάρουν” χωράφια για φωτοβολταϊκά πάρκα – Άνοδο “χτυπά” η ζήτηση

Τις αγοραπωλησίες αγροτικής γης βάζει στην “πρίζα” η πράσινη ενέργεια, με τη ζήτηση να χτυπά ξανά ανοδικές τιμές.

Τις αγοραπωλησίες αγροτικής γης βάζει στην “πρίζα” η πράσινη ενέργεια, με τη ζήτηση να χτυπά ξανά ανοδικές τιμές. Μέχρι το 2030 το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προέρχεται από αιολικά -φωτοβολταϊκά πάρκα, με την αγορά ή/και τη μίσθωση αγροτικών εκτάσεων να καταγράφουν αύξηση, τους τελευταίους 6 μήνες.

Το 2014, μέσω νομοσχεδίου όπου υπήρξε μεσοσταθμική μείωση 29,5% στις εγγυημένες τιμές όλων των φωτοβολταϊκών πάρκων εφόσον, είχαν επιδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο και τέλος το 2015 με το τέλος διακοψιμότητας (3,6% επί του τζίρου) ο καθοδικός κύκλος δείχνει να ολοκληρώθηκε.

Η γεωργική έκταση που μένει ακαλλιέργητη στη χώρα μας είναι 92 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν όλα τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ , η γεωργική γη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 32,8 εκατ. στρέμματα (στατιστικά για το 2015 δημοσιευμένα το Νοέμβριο του 2017), εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 29,2 εκατ. στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά δεσμεύουν το 0,12% της γεωργικής γης ή αλλιώς το 0,03% της έκτασης της χώρας.

Συνέχεια στο pagenews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...