Βαλκάνια

"Ωρολογιακή βόμβα" στα Σκόπια: Τούρκοι "Γκρίζοι Λύκοι" ελέγχουν πλήρως τη χώρα; - Ανοίγει τρίτο μέτωπο κατά της Ελλάδος

Τουρκικά άκρως ύποπτα σχέδια εφαρμόζονται κατά γράμμα στην γειτονική χώρα, σύμφωνα με ιταλικό περιοδικό και αφορούν στο σχέδιο στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδος, από Αλβανία, Ιόνιο μέχρι τη Λιβύη, την Α.Μεσόγειο και τα Σκόπια.

Ο γνωστός Ιταλός ειδικός Marco Florian μάλιστα, αναφέρει στο άρθρο του για τις αδικίες και την δυσαρέσκεια της αλβανικής κοινότητας στην χώρα και τα Βαλκάνια, στηλιτεύοντας παράλληλα την Τουρκία, η οποία στα Σκόπια βρήκε ένα σημείο της δικής της βαλκανικής επέκτασης ανοίγοντας ένα τρίτο μέτωπο (Βόρεια) από το οποίο απειλεί πλέον την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος επικαλείται και την πιθανότητα μελλοντικής τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας με κάποιον τρόπο στο κρατίδιο αυτό.

Οι τουρκικοί στόχοι για τα Σκόπια δεν αποτελούν μυστήριο, αναφέρουν οι ιταλικές πηγές.

Πίσω από όλα βρίσκεται ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του είχε αναφέρει ότι υπάρχουν 300 εκατομμύρια Τούρκοι στον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με τουρκική καταγωγή), από την Κίνα στην Αδριατική, και η αποστολή της Άγκυρας είναι να φέρει κοντά αυτούς τους λαούς.

Πριν από δύο ημέρες στα Σκόπια, είχαμε μια διαδήλωση υπέρ της Άγκυρας, στην οποία παρέστη ο Τούρκος πρέσβης στη χώρα, Ερκάν Κάρα, μαζί με την παρουσία δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων μελών της γνωστής τουρκικής υπερεθνικιστικής οργάνωσης ων "Γκρίζων Λύκων".

Οι Τούρκοι εθνικιστές μέσα στο πλήθος, προκάλεσαν ανησυχία, υλοποιώντας τον γνωστό τυπικό τους χαιρετισμό, ενώ όλοι μαζί τραγουδούσαν "Θα πεθάνω για την Τουρκία".

Το περιοδικό αναφέρει η τουρκική επιρροή στα Σκόπια ήταν πάντα ισχυρή, στηριζόμενη στον αλβανικό πληθυσμό που ζούσε στην χώρα και ανήκε στην ισλαμική θρησκεία. Μετά την συμφωνία των Πρεσπών είχαμε αλλαγές πρωταρχικής σημασίας, καθώς αναγνωρίστηκε η “μακεδονική” υπηκοότητα, ενώ οι Αλβανοί βουλευτές μίλησαν επίσης και για την τουρκική μειονότητα στην χώρα.

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Αλβανό βουλευτή των Σκοπίων, Άρταν Γκρούμπι, δήλωσε ότι: "η επιρροή της τουρκικής κυβέρνησης στα μακεδονικά πολιτικά θέματα είναι αναμφισβήτητα σοβαρή και σταθερή".

Ο ίδιος ο Grubi τον ευχαρίστησε, υπενθυμίζοντας πως η οικονομική βοήθεια και η πολιτιστική ανταλλαγή που προωθεί η Άγκυρα αποτελούν έμπνευση για την αλβανική κοινότητα και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, όπως το κίνημα BESA.

Ο Ymer Ismaili, καθηγητής και αναλυτής του Πανεπιστημίου του Τετόβου, κατονόμασε το BESA ως "θρησκευτική αίρεση", καθώς η αποστολή του είναι η διάδοση της ατζέντας Ερντογάν στην Αλβανική κοινότητα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον Ymer Ismaili, ο στόχος του Ερντογάν είναι απλός: να υπονομεύσει τη χριστιανική Ευρώπη από το εσωτερικό της διότι δεν μπορεί να εισβάλει «στρατιωτικά», χρησιμοποιώντας ως μοχλούς, την οικονομική και πολιτιστική στήριξη στους ισλαμικούς πληθυσμούς της. Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Σκόπια ως Δούρειο ίππο, ελέγχοντας την ισχυρή ισλαμική μειονότητα, για να φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ymer Ismaili,σε αυτή την προσπάθεια υπονόμευσης της ΕΕ, ο Ερντογάν έχει ισχυρό γεωστρατηγικό σύμμαχο: τη Ρωσία του Πούτιν.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί παρενέβησαν αρκετές φορές στο θέμα των Βαλκανίων και των Σκοπίων ειδικότερα.

Η αναφορά στο δόγμα του στρατηγικού βάθους που αναπτύχθηκε το 2002 από τον πρώην πρωθυπουργό και  υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είναι κλασική.

Η ιδέα πίσω από το σχέδιο αυτό, έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία πρέπει να έχει έναν πρωταρχικό γεωστρατηγικό ρόλο, βασισμένο τόσο στην οθωμανική ιστορική κληρονομιά όσο και στη γεωγραφική θέση της Άγκυρας. Στοιχεία που θα έδιναν στην Άγκυρα το δικαίωμα και το καθήκον, να επηρεάσει μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει και τα Βαλκάνια.

Τα Σκόπια, μαζί με την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και την Βοσνία,  αποτελούν μέρος ενός  "ισλαμικού βαλκανικού άξονα" τον οποίο εφαρμόζει η Άγκυρα.

Σε αρκετές δημόσιες ομιλίες, ο Ερντογάν επανέλαβε την ύπαρξη δεσμών αδελφοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα θα είναι πάντα δίπλα στα Σκόπια, υποστηρίζοντας τα με κάθε τρόπο: στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά.

Τα ισλαμικά σχολεία, οι τουρκικές ΜΚΟ, και το ίδρυμα Maarif

Η Άγκυρα κατηγορείται επίσης για υποκίνηση των εθνοτικών προβλημάτων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ισλαμική διδασκαλία των νέων στα Σκόπια.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, αρκετές τουρκικές οργανώσεις, ιδιαίτερα ΜΚΟ, που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση της Άγκυρας, είναι υπεύθυνες για την πρόσληψη νέων Αλβανών που τους “μεταμόρφωναν” σε τζιχαντιστές και τους έστελναν σε διάφορα καυτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή.

Δύο από τις ΜΚΟ που αναφέρονται ειδικότερα.

Το ένα είναι το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Αρωγή (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, στα Τουρκικά, συντομογραφία ως İHH).

Ο επικεφαλής του ιδρύματος, Bülent Yıldırım, ήταν στενός συνεργάτης του Χακάν Φιντάν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας και εμπιστευτικός σύμβουλος του Ερντογάν.

Η άλλη ΜΚΟ που κατηγορείται από το Nordic Monitor είναι το "Ίδρυμα Κοινωνικών δράσεων (Sosyal Doku Vakfı)", υπό την ηγεσία ενός Ιμάμη, τον οποίο το Nordic Monitor αποκαλεί τζιχαντιστή με το όνομα  Νουρέντιντ Γιλντζί, καταλήγει το περιοδικό, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για την πραγματική κατάσταση η οποία θα προκύψει στα Σκόπια μετά τις επερχόμενες εκλογές και σχεδόν σίγουρη νίκη των εθνικιστών του VMRO.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...