Πολεμική αεροπορία

Υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα της ΠΑ οι σύμμαχοί μας: Tα περισσότερα «kills» πέτυχαν τα ελληνικά «γεράκια» στη «Blue Flag»

Υποκλίθηκε το Ισραήλ και οι υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στη «Blue Flag» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Τα Ελληνικά Γεράκια προκαλούν «εγκεφαλικά» για άλλη μια φορά στην Τουρκία του Ερντογάν, καθώς δείχνουν στο υψηλότερο επίπεδο άσκησης, το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που τα τουρκικά μαχητικά δημιουργούσαν κάποιο πρόβλημα στο Αιγαίο.

Οι σύμμαχοί μας, δείχνουν περίτρανα πως εμπιστεύονται με «κλειστά μάτια» τις ηγετικές ικανότητες της ΠΑ. Σε μια άσκηση που η Τουρκία όχι απλά δεν συμμετείχε αλλά μπορεί να ήταν και ο εικονικός στόχος…

Η Ελληνική ΠΑ με λίγα λόγια εντυπωσιάζει για άλλη μια φορά μαζί με τους συμμάχους της, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει ένα διττό μήνυμα μαζί με το Ισραήλ, πως ότι και να κάνουν οι Τούρκοι, οι ΕΔ είναι πάντα έτοιμες να απαντήσουν στις προκλήσεις.

Είναι κάτι που το αναφέρουμε συνεχώς στο Πενταπόσταγμα, οι Έλληνες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στις ΕΔ μας, είναι από τις καλύτερες στο κόσμο.

Έτσι λοιπόν, οι πιλότοι μας όχι απλά κοίταξαν στα μάτια κάποιες από τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου αλλά ακόμα και στα πιο δύσκολα σενάρια μάχης κυριάρχησαν και έβαλαν τη σφραγίδα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον ουρανό πάνω από την έρημο Νεγκέβ.

Και μπορεί για τα «γεράκια» της ΗAF να μην είναι το πρωτεύων, αλλά το γεγονός ότι- σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το Ισραήλ-οι Έλληνες ιπτάμενοι δέχτηκαν τα λιγότερα «kills» και πέτυχαν τα περισσότερα ,τις πιο πολλές δηλαδή εικονικές καταρρίψεις, αποδεικνύει το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της μοίρας και συνολικά των Ελλήνων πιλότων.

Σε μια άσκηση όπου εκτός από τους Ισραηλινούς διοργανωτές και την Ελληνική Πολεμική αεροπορία, έλαβαν μέρος οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία με ότι καλύτερο διαθέτουν σε ιπτάμενους και μέσα.

«Very aggressive and militant» ήταν η φράση που ακουγόταν συνεχώς για τους ιπτάμενους της 335 μοίρας σε όλα τα debriefing που έγιναν στη βάση Uvda στο νότιο Ισραήλ, αναφέρει το newpost.gr

«Ιδιαίτερα επιθετικούς και μαχητικούς» τους χαρακτήριζαν δηλαδή οι ξένοι συνάδελφοί τους στην ανάλυση που έκαναν αμέσως μετά τις αποστολές. «Το ζητούμενο για τους πιλότους μας δεν είναι αν είναι οι καλύτεροι αλλά να φεύγουν καλύτεροι όταν τελειώνουν τέτοιες ασκήσεις» αναφέρουν με νόημα στο Ελληνικό επιτελείο.

Η 335 μοίρα «κατέβασε» στο Ισραήλ 4 μαχητικά f-16 block 52 adv, τα λιγότερα από όλες τις υπόλοιπες χώρες που έλαβαν μέρος αλλά και 14 ιπτάμενους- έμπειρους αλλά και νεότερους-όλους «διψασμένους» για γνώση και εμπειρίες. Ούτε ένας δεν ακύρωσε πτήση και τα Ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε όλες τις αποστολές. Με την συνεχή υποστήριξη των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας πετούσαν τουλάχιστον από δύο φορές κάθε μέρα και όχι για λίγο καθώς το ιπτάμενο τάνκερ ήταν εκεί και τους έδινε καύσιμο στον αέρα για να συνεχίσουν.

Τα Ελληνικά «γεράκια» άλλοτε ήταν με τους «μπλε» που αμύνονταν, άλλοτε με τους «κόκκινους» που επιτίθονταν, με τις αποστολές να γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο σύνθετες, όλο και πιο δύσκολες. Οι Ισραηλινοί «έστησαν» μια άσκηση που τα είχε σχεδόν όλα. Αποστολές εναέριας μάχης με αριθμητική υπεροχή έως και σενάρια που προέβλεπαν αντιμετώπιση «εχθρικών» δυνάμεων σε πολλαπλάσιο αριθμό και ισχυρή αντιαεροπορική υποστήριξη από το έδαφος. Τις τελευταίες ημέρες η ένταση χτύπησε «κόκκινο» αφού τα σενάρια προέβλεπαν συνεχές «regeneration» των εχθρικών αεροσκαφών.

Να «ξαναγεννιούνται» δηλαδή όταν καταρρίπτονται και καθένας να έχει να αντιμετωπίσει με περιορισμένα όπλα και καύσιμα όλο και περισσότερους «εχθρούς».

Και εκεί «μίλησε» η σκληρή εκπαίδευση των Ελλήνων αλλά κυρίως το «τσαγανό», η ευελιξία και το «καθαρό» μυαλό.

Δείτε ορισμένα πλάνα από την εκπαίδευση:

 

https://www.youtube.com/watch?v=TbKxrF-JpKE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ