Κόσμος

Τουρκικές εταιρείες μπλεγμένες με το ISIS εντόπισαν οι ΗΠΑ

Τέσσερις τουρκικές εταιρείες κατηγορήθηκαν από τις ΗΠΑ για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για ένα ακόμη γεγονός που θέτει ερωτήματα για την σχέση της Τουρκίας με το ISIS.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας The Arab Weekly οι ΗΠΑ κατονομάζονται οι  εταιρείες στις οποίες επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ. Είναι οι Sahloul Money Exchange Company, Al-Sultan Money Transfer Company και ACL Ithalat Ihracat. Επίσης οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Nejaat Social Welfare Organisation , που έχει έδρα το Αφγανιστάν.

Αυτές οι πληροφορίες έρχονται να προστεθούν στο γεγονός ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Μπαγκντάντι, εντοπίστηκε και εξοντώθηκε από τις ΗΠΑ μια ανάσα από τα τουρκικά σύνορα.

Κατά τ΄ άλλα η Τουρκία εμφανίζεται ως …αντιτρομοκρατική δύναμη στην περιοχή. Αυτό δηλώνει τουλάχιστον.

Τον περασμένο Αύγουστο είχε δημοσιοποιηθεί έρευνα της Investigative Journal στην οποία αναφέρονταν ότι η τουρκική κυβέρνηση συμμετείχε στη χρηματοδότηση πυρήνων της Αλ Κάιντα και του ISIS. Στην έρευνα περιλαμβάνονταν η μαρτυρία του Ahmet Yayla, ο οποίος υπηρέτησε στο τμήμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Τουρκικής Αστυνομίας για 20 χρόνια. Σήμερα είναι αυτοεξόριστος στην Ουάσινγκτον και διδάσκει στο Law Center του Πανεπιστημίου Georgetown.
Παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φημολογούμενη εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης στη χρηματοδότηση δεκάδων χιλιάδων μαχητών τζιχάντ, τη μεταφορά τους στη Συρία και στην αγορά πετρελαίου από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Yayla δήλωσε ότι ο Ερντογάν είδε την αρχή της “αραβικής άνοιξης” του 2010 ως μια μεγάλη ευκαιρία για την υλοποίηση της διεθνούς πολιτικής του, καθώς ήθελε να είναι ηγέτης του σουνιτικού ισλαμικού κόσμου “. Αναφέρθηκε στα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν και δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «συνειδητοποίησε ότι η υποστήριξη των οργανώσεων τρομοκρατών και Salafi στη Συρία τελικά θα οδηγήσει στον έλεγχο της Τουρκίας στη χώρα».

Υποστήριξε ακόμη ότι υπήρξε προστασία των Τούρκων μυστικών υπηρεσιών προς τους μαχητές του ISIS, στους οποίους, δόθηκε δυνατότητα ελεύθερης διέλευσης από και προς την Τουρκία και παροχή ιατρικής περίθαλψης. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στρατιωτικές προμήθειες στον ISIS, μέσω υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας.
“Η Άγκυρα χρησιμοποίησε ΜΚΟ και εκστρατείες ανθρωπιστικής βοήθειας, για τη μεταφορά όπλων, φαρμάκων, τροφίμων και εξοπλισμού υπό την εποπτεία της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας”, δήλωσε ο Yayla
Με αυτή την Τουρκία συζητούν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι. Και δεν συζητούν απλώς. Τη στηρίζουν έμπρακτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...