ΗΠΑ

Τζιμ Ρις προς Ερντογάν: Θες S-400; Δεν θα δεις ποτέ F-35 - Θα υποστείς τις κυρώσεις

Ο Τζιμ Ρις, παρά το καλό κλίμα απέναντι στον Ερντογάν από τον Αμερικανό πρόεδρο, φαίνεται να απειλεί την Τούρκο πρόεδρο σε πολύ έντονο ύφος.

Με θυμό αντέδρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, ο οποίος -μετά από αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ– πήρε μέρος στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, την περασμένη Τετάρτη, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Hellas Journal.

 

Ο λόγος του θυμού του είναι η δήλωση του κ. Ερντογάν, όταν επέστρεψε στην Τουρκία, ότι θα λειτουργήσει το ρωσικό σύστημα S-400.

 

Φαίνεται ότι στη διάρκεια της συζήτησης στο Λευκό Οίκο, με τους γερουσιαστές, παρουσία του κ. Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το σκέφτεται και είναι διατεθειμένος να συζητήσει τις αμερικανικές αντιπροτάσεις για το ρωσικό σύστημα.

 

Ο Ρις δήλωσε ότι παραμένει αποφασιστικά στην ίδια γνωστή θέση του ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κατέχει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 και παράλληλα να λάβει και τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

 

Επίσης σημειώνει ότι είναι πανέτοιμος να αντιδράσει και με κυρώσεις.

 

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά από αναφορές ότι ο Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία και ισχυρίστηκε ότι θα ενεργοποιήσει τους ρωσικούς S-400s:

 

«Όταν ο Ερντογάν εισήλθε στη συνεδρίαση (του Λευκού Οίκου) την Τετάρτη, νόμιζε ότι θα παρουσίαζε μία αποδεκτή υπόθεση που θα του επέτρεπε να διατηρήσει τα ρωσικά οπλικά συστήματα.

 

»Τον επαναφέραμε στην πραγματικότητα. Από την πραγματικότητα των κυρώσεων εναντίον στην οικονομία του, μέχρι τις ανησυχίες μας σχετικά με την επίθεσή του στους Κούρδους.

 

»Έφυγε από αυτή τη συνάντηση με αυτό που ελπίζαμε, με μια διαφορετική και σαφή κατανόηση ότι η Γερουσία παραμένει σταθερή στη θέση της ότι η διατήρηση των ρωσικών S-400 δεν είναι θέμα συζήτησης από την αρχή.

 

»Τώρα που ο Ερντογάν έχει επιστρέψει στο σπίτι του, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα κρατήσει τους S-400, αλλά θα είναι λειτουργικοί μέσα σε λίγους μήνες.

 

»Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων (της Γερουσίας) είμαι αρμόδιος για τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού σε ξένες χώρες.

 

»Θα συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου για να εξασφαλίσω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα τα F-35 να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Τουρκία, για όσο διάστημα ο Ερντογάν διαθέτει το σύστημα πυραύλων S-400.

 

»Εφόσον οι S-400 βρίσκονται στη χώρα του υπό τουρκικό έλεγχο, δεν θα παραδοθεί στην Τουρκία κανένα F-35.

 

»Επιπλέον, εάν είναι σταθερός στη θέση του σχετικά με τη διατήρηση των S-400, σκοπεύω να προχωρήσω με νομοσχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

 

»Είναι η επιλογή του και γνωρίζει τις συνέπειες», καταλήγει το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή.

 

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ρις κατέθεσε από κοινού με τον Δημοκρατικό συνάδελφό του, Ρόμπερτ Μενέντεζ σχέδιο νόμου που επιβάλλει πιο σκληρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, (πιο σκληρές) και από αυτές που επιβάλλει το νομοσχέδιο της αμερικανικής Βουλής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ