Πατριαρχεία

Σοβαρή καταγγελία για το Ουκρανικό: «“Έπαιξε” το “κεφάλι” του & τα κονδύλια του ελληνικού ΥΠΕΞ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας με την αναγνώριση;»

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το ούτως ή άλλως γεωπολιτικού ενδιαφέροντος εκκλησιαστικό θέμα της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την πηγή του καναλιού Pravblog, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος ήταν προσωπικά αντίθετος στην αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών, πιέστηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό κράτος χρηματοδοτεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μέσω του ΥΠΕΞ.

Αυτή η δομή απειλούσε να σταματήσει τη χρηματοδότηση εάν ο Θεόδωρος δεν αναγνώριζε την νέα εκκλησία, ισχυρίζεται η ίδια πηγή και συμπληρώνει πως αυτή η πίεση των Ελλήνων διπλωματών υποστηρίχθηκε από μια ομάδα μητροπολιτών της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, που διαφορετικά απειλούσαν να απομακρύνουν τον Πατριάρχη.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η πηγή, είναι σημαντικό ότι η ίδια η ανακοίνωση της αναγνώρισης της έλαβε χώρα με την παρουσία του Έλληνα πρεσβευτή στην Αίγυπτο. Και ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόδωρος, στη σύντομη ομιλία του προτού ανακοινώσει την επίσημη ανακοίνωση, ανέφερε ειδικά τον πρεσβευτή:

Επίσης, σύμφωνα με μια πηγή του Pravblog ανάμεσα στους Έλληνες επισκόπους, η επόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία, που μπορεί να αναγνωρίσει την νέα ουκρανική εκκλησία, μπορεί να είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και πάλι με ελληνικό...δάκτυλο. Αυτή τη φορά μοχλός πίεσης θα είναι τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκκλησιαστική ιδιοκτησία.

Στο μεταξύ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σαν να μην συμβαίνει τίποτα συνεχίζει τις αναφορές του στο ουκρανικό. Χθες το πρωί είχε συνάντηση και συνεργασία με τα μέλη της Ορθοδὀξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ίδιος προσωπικά για την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών υπενθυμίζοντας τις Συνάξεις Προκαθημένων που ο ίδιος συνεκάλεσε.

Εξέφρασε την ελπίδα πως με τον θείο φωτισμό θα βρεθεί λύση στο θέμα της Ουκρανίας και τόνισε τη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το 2016.

Ανησυχία στην Ουκρανία

Στον αντίποδα, “η αναγνώριση της λεγόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από άλλες τοπικές εκκλησίες θα προκαλέσει νέο γύρο δίωξης της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας” αναφέρει ο ιστορικός της εκκλησίας, καθηγητής του Ορθόδοξου Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου του Αγίου Τύχωνα Vladislav Petrushko στο RIA Novosti .

Σύμφωνα με τον ίδιο, από αυτή την άποψη, η πίεση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλάντιμιρ Zelensky και οι εθνικιστικές δυνάμεις στη χώρα, οι οποίες υποστηρίζουν τις μη κανονικές εκκλησιαστικές δομές θα ενισχυθούν.

Στην Ουκρανία μάλιστα θεωρούν δεδομένο πως έπεται αναγνώριση και από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο ιερέας της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, π. Αλέξανδρος Οβχαιρένκο, αναφέρει πως αν την αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στο οποίο είναι επικεφαλής ο Πατριάρχης Θεόφιλος, που είναι επίσης Έλληνας στην εθνικότητα, τότε οι ακραίοι θα έχουν προετοιμάσει το έδαφος με νέες προσπάθειες και κατασχέσεις εκκλησιών.

Έδιωξαν Ουκρανούς της νέας εκκλησίας από ελληνικά προσκυνήματα

Στο μεταξύ όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει προ ημερών , Ουκρανοί εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι της νέας ουκρανικής εκκλησίας βρίσκονται στην χώρα μας και θα επιδιώξουν να εδραιώσουν την θέση της με λειτουργίες σε ελληνικά προσκυνήματα και ιερά.

Παρόλα αυτά το σχέδιο φαίνεται να μην πηγαίνει καλά.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ενέργειες των Ιεραρχών και κληρικών της ελληνικής εκκλησίας , οι οποίοι δεν επέτρεψαν στους εκπροσώπους της λεγόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (PCU) να τελέσουν λειτουργίες σε διάφορες ελληνικές πόλεις.

Αντιδράσεις υπήρξαν από την Αίγινα, τόσο από τον Μητροπολίτη Εφραίμ, όσο και από την ηγουμένη της Μονής Αγίας Τριάδας όπου βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου, μοναχή Τιμοθέη η οποία μάλιστα φέρεται να δήλωσε ότι "όχι μόνο δεν θα συλλειτουργήσουμε με ανθρώπους που προσποιούνται ότι είναι ιερείς", αλλά δεν θα του επιτρέψει να εισέλθουν καν στο μοναστήρι", τουλάχιστον με βάση όσα γράφει ο επικεφαλής του ρωσικού Συνοδικού τμήματος για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντιμίρ Λεγκούντα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ανάλογη κατάσταση επαναλήφθηκε στην Πάτρα με αποτέλεσμα η ουκρανική αντιπροσωπεία να αλλάξει εντελώς τη διαδρομή προσκυνήματος.

"Ελπίζουμε ότι ένα τέτοιο κρύο ντους θα δροσίζει τα κεφάλια των υποστηρικτών της αναγνώρισης των PCO σε άλλες τοπικές εκκλησίες, οι οποίες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη για το ουκρανικό εκκλησιαστικό σχίσμα θα προκαλέσει αναπόφευκτα ένα σχίσμα μέσα στις εκκλησίες τους", κατέληξε ο Legoyda.

Αμβρόσιος: Ο Βαρθολομαίος καβάλησε το καλάμι

Παρέμβαση όμως είχαμε σχετικά με το θέμα και από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο ο οποίος υποστήριξε πως “ο σεπτός Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος «καβάλησε το καλάμι», όπως λέγει ο Λαός, και άρχισε τις αυθαιρεσίες Του”.

“ Η Απόφασις του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί πλέον τήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν σε ένα νέο μεγάλο Σχίσμα! Συνεπώς ο σεπτός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, αντί να συμβολίζει και να υπερασπίζεται την ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑΣ καθίσταται πλέον μια ΒΟΜΒΑ στα θεμέλια της Ορθοδοξίας! Θα το επαναλάβουμε: Η Ορθοδοξία, λοιπόν, διασπάται! Με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε ΝΕΟ ΣΧΙΣΜΑ! Ήδη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες α) Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ.κ. Ιερεμίας καί β) Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ ήλθαν σε δημόσια αντιπαράθεση με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας. Ο Θεός ας μας ελεήσει!” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ