Περιβάλλον

Σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος: «Να προσέχουμε ιδιαιτέρως το επόμενο διάστημα» - «Πιθανότητα αποσταθεροποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο»

Iδιαίτερη ανησυχία έχει σκορπίσει ο σημερινός σεισμός που ταρακούνηση όλη την χώρα. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως δεν σχετίζονται τα σημερινά ρίχτερ με το καταστροφικό πέρασμα του εγκέλαδου στην Αλβανία, όμως ο διακεκριμένος σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προχώρησε σε μία αποκάλυψη που θα προβληματίσει. 

«Το επόμενο διάστημα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως» τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος λίγες ώρες μετά τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο γνωστός σεισμολόγος ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με το ενδεχόμενο να συνδέεται ο σεισμός των Κυθήρων με τα 6,4 Ρίχτερ της έπληξαν την Αλβανία ωστόσο υποστήριξε το επόμενο διάστημα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως.

«Αυτό που έχουμε ως δεδομένο είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό στην Αλβανία πριν από μία ημέρα και έναν επίσης ισχυρό σεισμό ενδιάμεσου βάθους σήμερα κοντά στα Κύθηρα. Οι δύο σεισμοί μαζί μπορεί ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο in.gr.

«Δεν έχω κάποια ειδική γνώση ότι κάπου έρχεται κάποιος μεγάλος σεισμός. Ούτε στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου έχουμε γνώση ότι μπορεί να γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός σε μία συγκεκριμένη περιοχή.

Όταν όμως γίνουν δύο ισχυροί σεισμοί σε κοντινό χρονικό διάστημα έχουν ένα προσθετικό αποτέλεσμα στο να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα ρηγμάτων» πρόσθεσε.

Εξηγώντας στη συνέχεια τι εννοεί λέγοντας ότι πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως, υπογράμμισε. «Προσοχή δε σημαίνει πως να περάσω το φανάρι. Η προσοχή αφορά τις Υπηρεσίες. Οι περιφέρειες και οι μεγάλοι δήμοι έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Είναι ευκαιρία να τα επικαιροποιήσουν και να τα βελτιώσουν.

Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα».

Σεισμός ενδιάμεσου βάθους 

Η χώρα όπως είπε είχε, έχει και θα έχει μεγάλους σεισμούς. Για τη σημερινή δόνηση κοντά στα Κύθηρα υπογράμμισε πως πρόκειται για έναν σεισμό ενδιάμεσου βάθους.

«Αυτοί οι σεισμοί έχουν δύο χαρακτηριστικά. Δεν έχουν προσεισμούς και δεν ακολουθούνται από μετασεισμούς. Με μεγάλη πιθανότητα λέμε πως επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Ο κίνδυνος πέρασε για την ενεργοποίηση της σημερινής εστίας».

Τσελέντης: «Μας έσωσε το βάθος» 

Ο σεισμός ήταν 6,1 Ρίχτερ, 25 χλμ νοτιοδυτικά των Αντικυθήρων με εστιακό βάθος 70χλμ. Αυτό μας έσωσε και θέλω να πω ότι είναι σύμπτωση, δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας», ξεκαθάρισε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης και συνέχισε:

«Υπάρχουν πολλά ρήγματα στο Αιγαίο, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις και θεωρώ ότι λόγο του μεγάλου εστιακού βάθους θα έχουμε περιορισμένη μετασεισμική ακολουθία. Κατά 90% ήταν ο κύριος σεισμός».

Έκλεισαν τα σχολεία στο Δήμο Κισσάμου

Στις αυλές των σχολείων τους, στο Ηράκλειο και τα Χανιά, βρίσκονται οι μαθητές μετά τη σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως, να έχει καταγραφεί κάποια ζημιά ή τραυματισμός από τον σεισμό.

Γιατί είχε μεγάλη διάρκεια ο σεισμός 

Όπως ανέφερε στο flashnews.gr, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλιππος Βαλλιανάτος «η σεισμική δόνηση ήταν ενδιάμεσου βάθους και για τον λόγο αυτόν είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε μεγάλη έκταση».

Επίσης ο κ. Βαλλιανάτος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει σημαντική μετασεισμική ακολουθία.

Καθησυχάζει ο Λέκκας 

Οπως είπε ο κ. Λέκκας, πρόκειται για ένα σεισμό πάνω στο ελληνικό τόξο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός στην Ελλάδα δεν έχει την οποιαδήποτε σχέση με το σεισμό στην Αλβανία. Ενώ εκτίμησε ότι, επειδή το επίκεντρο είναι σε πολύ μεγάλο βάθος, δεν θα δώσει μετασεισμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές