Αρχείο

Ο Τραμπ υποκύπτει στις απαιτήσεις Ερντογάν; - Αμερικανικό ΜΜΕ: "Φόβοι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να παραδώσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία"

Έκδηλος είναι ο φόβος σε πολλούς ειδικούς στην Ουάσιγκτον, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την αυριανή συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του, πιθανό να  υποκύψει και πάλι στις απαιτήσεις του Ερντογάν και ενδέχεται να αποφασίσει να παραδώσει ακόμα και τον Γκιουλέν για να “εξευμενίσει” την Τουρκία και να πουλήσει όπλα στην χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνει στο Λευκό Οίκο αύριο την Τετάρτη, σε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Πουθενά δεν όμως θα είναι αισθητή αυτή η ένταση στις ΗΠΑ, όσο σε μια αγροτική περιοχή 200 μίλια βόρεια στα βουνά Pocono, όπου έχει την οικία του, ο Τούρκος Ιμάμης Fethullah Gülen, ο οποίος έχει αποστολή να προωθήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μετριοπαθές και ταυτόχρονα εκσυγχρονιστικό πρόσωπο του Ισλάμ στα εκατομμύρια  των οπαδών του, διότι ο ίδιος τρέμει στην ιδέα να επιστρέψει με “κάποιον τρόπο” ως “αντάλλαγμα” πίσω στην Τουρκία, αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του, θα επιδιώξει την πάση θυσία έκδοση του Ιμάμη. Ειδικά τώρα, μετά την απειλή ισχυρών αμερικανικών κυρώσεων σε τουρκική τράπεζα, (η οποία κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα ιρανικού χρήματος από δικαστήριο της Νέας Υόρκης), ο Γκιουλέν θα χρησιμοποιηθεί ως πιόνι σε ένα ακόμη μεγαλύτερο παιχνίδι, αναφέρει το αμερικανικό άρθρο.

"Είμαστε πολύ ανήσυχοι", δήλωσε ο Άλ Άσλαντογκαν, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης “κοινές αξίες του Ισλάμ”, ο οποίος είναι σύμμαχος του Γκιουλέν.

"Γνωρίζουμε ότι η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι πολύ πολύτιμη για τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Aslandogan, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε ότι “η Τουρκία έχει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και διευκολύνει σημαντικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και ανησυχούμε πολύ για την κυβέρνηση Ερντογάν, διότι τα χρησιμοποιεί όλα αυτά ως μοχλό για να πάρει “ανταλλάγματα”.

Ο Γκιουλέν είναι ελάχιστα γνωστός στις ΗΠΑ και δεν εξέρχεται ποτέ έξω από το καταφύγιο του, έκτασης 26 στρεμμάτων στο Saylorsburg, στο οποίο ζει από το 1999.

Το πρώην θέρετρο για κυνηγούς αγοράστηκε από το κίνημά του για να φιλοξενήσει ένα μουσουλμανικό καλοκαιρινό στρατόπεδο αλλά μετατράπηκε σε σπίτι, στο οποίο ζει ο Γκιουλέν από τότε που μετακόμισε στις ΗΠΑ.

Οι γιατροί του εκτιμούν ότι η καρδιά του δεν θα επιβιώσει και πολύ, αν μεταφερθεί ποτέ στο “πολιτικό κλίμα της Τουρκίας”.

Παρά το χαμηλό προφίλ, ο Γκιουλέν, με την παρουσία του επηρεάζει τα μέλη του κύκλου του Τραμπ ρίχνοντας μια “ελαφριά σκιά” στην αμερικανική περιφερειακή πολιτική.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ο Γκιουλέν, ήταν ο ηγέτης του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016. Περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας προφανούς προσπάθειας Τούρκων αξιωματικών να καταλάβουν την εξουσία, η οποία ξέσπασε μέσα σε λίγες ώρες.

Ακολούθησαν ευρείες εκκαθαρίσεις στην δημόσια διοίκηση, την δικαιοσύνη και στις ένοπλες δυνάμεις. Δεκάδες χιλιάδες άτομα κρατήθηκαν ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ εκδιώχθηκαν πολλοί από τους οπαδούς του Γκιουλέν, καθώς αποσαθρώθηκε και το παγκόσμιο δίκτυο φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και σχολείων του.

Ο Nick Danforth, ειδικός στο German Marshall Fund, δήλωσε ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι όντως οι Γκιουλενιστές εμπλέκονταν στο τουρκικό πραξικόπημα και ίσως να είχαν ηγετικό ρόλο.

"Η τουρκική κυβέρνηση όμως, δεν έχει δώσει συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τον ίδιο τον Γκιουλέν με το πραξικόπημα, κάτι που θα ήταν αναγκαίο στην περίπτωση που ζητηθεί η έκδοση του ή η καταδίκη του από δικαστήριο των ΗΠΑ", δήλωσε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν όμως έχει μεγάλη επιρροή στον Τράμπ και θα επιδιώξει την παράδοση του Ιμάμη.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας  του Τραμπ, Michael Flynn, ήταν εκπρόσωπος συμφερόντων ενός Τούρκου επιχειρηματία που συνδέονταν με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο ίδιος είχε περιγράψει τον Γκιουλέν ως ένα "ριζοσπάστη ισλαμιστή", καθώς υπήρχαν υπόνοιες για “παιχνίδια” με τον Ιμάμη και την πιθανή παράδοση του.

Η εκδίωξη του Flynn δεν εμπόδισε τον Rudy Giuliani να αναλάβει αυτός την υπόθεση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για παράδοση του Γκιουλέν.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ πέρυσι, ο Τραμπ σκόπευε να εγκαταλείψει τον Γκιουλέν στα χέρια του Ερντογάν, για να εξομαλύνει τις άσχημες σχέσεις με την Τουρκία στην Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, το σχέδιο, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Άγκυρα δεν λειτούργησε. Πολλοί διεθνείς εμπειρογνώμονες αναμένουν να τεθεί εκ νέου το θέμα την Τετάρτη από τον Τούρκο ηγέτη.

«Το αναδεικνύουν οι Τούρκοι κάθε φορά», είπε ένας άλλος πρώην αξιωματούχος. "Δεν θα με εκπλήξει καθόλου αν έρθουν με ένα κύριο αίτημα που θα αφορά την παράδοση του Γκιουλέν, η οποία θα έδινε λύση ως δια μαγείας σε όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χώρων”, κατέληξε ο ίδιος.

Και υπάρχουν πολλές άλλες εντάσεις. Το Κογκρέσο πρόσφατα εξόργισε την Άγκυρα αναγνωρίζοντας επισήμως την σφαγή 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων το 1915 ως γενοκτονία.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια δήλωσε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εάν δεν εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα S-400, τα οποία απειλούν τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35. Στη συνέχεια, υπάρχει και η Halkbank, η οποία έχει κατηγορείται για ξέπλυμα ιρανικού χρήματος και διαφθορά στη Νέα Υόρκη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι όλα θα βρίσκονται στο τραπέζι με τον Τραμπ και αυτό σίγουρα λέει πολλά για να μην αποχωρήσει η Τουρκία ακόμα και από το ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ