Αρχείο

Οριστικό! Διακοπή κοινωνίας με Ιερώνυμο - ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για την “μαύρη λίστα” ελληνικών Μητροπόλεων από την Μόσχα-Ανακοινώθηκαν οι πρώτες

Πριν από δύο εβδομάδες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πρώτο για ακόμη μια φορά όσον αφορά το ρεπορτάζ για την ουκρανική εκκλησιαστική κρίση είχε αποκαλύψει πως ως απόνερα της απόφασης της ελληνικής Ιεραρχίας για αναγνώριση της νέας εκκλησίας, η Μόσχα ετοιμάζει «μαύρη λίστα» Ελλήνων Επισκόπων και Μητροπόλεων .

Και η επιβεβαίωση ήρθε χθες αφού το προσκυνηματικό κέντρο του Πατριαρχείου Μόσχας συνέταξε έναν προκαταρκτικό κατάλογο των Επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δεν έχουν την ευλογία για να τις επισκεφθούν προσκυνητές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

Σε αυτές τις επισκοπές, οι πιστοί της Ρωσικής Εκκλησίας δεν θα είναι ευλογημένοι να πραγματοποιούν ταξίδια, όπως διευκρινίζεται.

Συνάμα σήμερα ανακοινώθηκε η αναμενόμενη παύση της ευχαριστιακής κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας , σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. "Νομίζω ήδη από την ερχόμενη Κυριακή" φέρεται να είπε.

Όσον αφορά στην λίστα που προαναφέραμε είναι σαφές πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πλήγμα και για τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες.

Την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα-Τετάρτη) συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ενδεχομένως μετά τις εξελίξεις αυτές να ασχοληθεί και με αυτό το φλέγον ζήτημα.

"Ως απάντηση στα εισερχόμενα αιτήματα, το Κέντρο Προσκυνήματος του Πατριαρχείου Μόσχας διευκρινίζει ότι, βάσει δήλωσης της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι προσκυνητές δεν είναι ευλογημένοι να επισκεφθούν τις ακόλουθες επισκοπές της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας : την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Επισκοπή Λαγκαδά και την πόλη του Λαγκάδα, την Επισκοπή της Βέροιας και την πόλη της Βέροιας, την Επισκοπή Άρτης και την πόλη της Άρτας, την Επισκοπή Τρίκκης και την πόλη των Τρικάλων και τέλος την Επισκοπή Δημητριάδος και την πόλη του Βόλου”, δήλωσε το Κέντρο Προσκυνημάτων.

Στο μεταξύ χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος υπέγραψε μια πατριαρχική και συνοδική επιστολή για την αποκατάσταση της ενότητας της αρχιεπισκοπής των δυτικοευρωπαϊκών ενοριών της ρωσικής παράδοσης με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το έγγραφο υπογράφηκε σε δύο αντίτυπα. To ένα πρόκειται να παραδοθεί στον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη (Renneteau) στις 3 Νοεμβρίου, ενώ το άλλο θα κατατεθεί στα αρχεία του Πατριαρχείου Μόσχας, ανέφερε η ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για 90 χρόνια, η Αρχιεπισκοπή, γνωστή και ως «Ρωσική Εξαρχια», ήταν υπό την εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για περίπου 90 χρόνια, μέχρι τα τέλη του 2018. Το Φανάρι την κατήργησε, ωθώντας την να αναζητήσει νέες επιλογές της κανονικής της ύπαρξης και στην επανένωση με τη Ρωσική Εκκλησία. Το σχετικό αίτημα έγινε δεκτό στη Ρωσική Εκκλησία στις 7 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...