Αρχείο

Οργή Αιγύπτου για τα μνημόνια GNA-Άγκυρας: "Δεν έχουν νομική ισχύ, καμία επίδραση στα δικαιώματα των χωρών της Α.Μεσογείου"

Η Αίγυπτος καταδικάζει την υπογραφή μνημονίων κατανόησης (MoU) από τους πολιτικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

"Τα δύο μνημόνια δεν έχουν κανένα νομικό κύρως, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το άρθρο 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες", δήλωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ Αλ-Σάραζ υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

"Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών της Λιβύης, οπότε ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

"Αυτές οι συμφωνίες δεν έχουν καμία επίδραση ή αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου", πρόσθεσε το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτή την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της συνολικής λύσης της κρίσης της Λιβύης κατά τρόπο που προστατεύει την ενότητα της χώρας και αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.

Το υπουργείο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Αιγύπτου για το πώς τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ:

"Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου καταδικάζει την υπογραφή από την Άγκυρα και τον πρωθυπουργό της Λιβύης Fayez al-Sarraj δύο μνημονία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και στον τομέα των θαλάσσιων συνόρων. Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει ότι τα εν λόγω μνημόνια δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, καθώς δεν μπορούν να αναγνωριστούν υπό το άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας Skhirat για τη Λιβύη, ευρέως αποδεκτή από τους Λιβύους, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες.

Είναι γνωστό ότι η συμμετοχή του υπουργικού συμβουλίο είναι σαφώς ελλιπής και ότι σήμερα υφίσταται σοβαρή ανισορροπία στην εκπροσώπηση των λιβυκών περιοχών. Κατά συνέπεια, ο περιορισμένος ρόλος του πρωθυπουργού περιορίζεται στην καθοδήγηση των υποθέσεων του Συμβουλίου. όλες οι προσπάθειες οικοδόμησης νομικών ρυθμίσεων με οποιαδήποτε άλλη χώρα συνιστούν σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας Skhirat. Σε όλες τις περιπτώσεις, η υπογραφή μνημονίων κατανόησης στους τομείς της συνεργασίας για την ασφάλεια και των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, όπως δηλώνεται, είναι παράνομη και κατά συνέπεια δεν δεσμεύει ούτε επηρεάζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τρίτων. Επίσης, δεν έχει επιπτώσεις στα δικαιώματα των παράκτιων κρατών της Μεσογείου και δεν επηρεάζει το σύστημα οριοθέτησης των θαλάσσιων ορίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση αυτής της αρνητικής προσέγγισης, η οποία έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς προσπάθειες, σε συντονισμό και συνεργασία με τους αδελφούς Λίβυους, συνεχίζονται στο Βερολίνο, με στόχο να καταλήξουν σε μια συνολική και εκτελεστική συμφωνία βασισμένη στην αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης της Λιβύης. Αυτό θα διαφυλάξει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του ρόλου των εθνικών κρατικών θεσμών της και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών οργανώσεων και στην αποκατάσταση της ασφάλειας. Από την άποψη αυτή, η Αίγυπτος εκφράζει τις ανησυχίες της για τέτοιες αρνητικές εξελίξεις που επηρεάζουν την διαδικασία στο Βερολίνο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ