Ελληνοτουρκικά

Νέα απειλή για τα νησιά "πρώτης γραμμής": Η Τουρκία κατασκεύασε ελικόπτερο ηλεκτρονικού πολέμου - Επίκειται αγορά MQ-9 Reaper από την Ελλάδα;

Οι Τούρκοι σύμφωνα με ειδικούς θέλουν να ελέγξουν το Αιγαίο και να «σαρώνουν» τα ελληνικά νησιά με την κατασκευή ελικοπτέρων με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τύπου ATAK FAZ-2, το οποίο παρουσιάστηκε χθες.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές δυνάμεις που εδρεύουν στα νησιά «πρώτης γραμμής» (Χίος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Καστελόριζο), αλλά και τα υπόλοιπα 15 νησιά που για τους Τούρκους αποτελούν «γκρίζες ζώνες», είναι εδώ και πολύ καιρό κύριοι αποδέκτες των εκτεταμένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

https://twitter.com/Ozkok_A/status/1194609962431000578

Οι Τούρκοι με αυτά τα ελικόπτερα αλλά και με επίγεια συστήματα, θα μπορούν να «παρεμβάλουν και να παρακολουθούν τις επικοινωνίες μας και τις πτήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά και πολιτικές πτήσεις, οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν.

Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού μας τουρκικού ελικοπτέρου ATAK, με το νέο τύπο ATAK FAZ-2, εξοπλισμένο με ειδικά “επιθετικά” συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και άλλα συστήματα, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 13 Νοεμβρίου.

"Η έκδοση FAZ-2 της ATAK, εξοπλισμένη με προειδοποιητικό δέκτη λέιζερ και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη πτήση", δήλωσε ο Ismail Demir, επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι η προσθήκη συστημάτων EW, ενισχυμένου δέκτη προειδοποίησης ραντάρ, ραδιοσυχνοτήτων Jammer και Laser Warning Receiver σε ελικόπτερα Phase-2.

Σύμφωνα με τον Τούρκο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας τα νέα ελικόπτερα θα παραδοθούν στον τουρκικό στρατό στα τέλη του 2020, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.

"Στόχος μας είναι να παραδώσουμε τα ελικόπτερα ATAK FAZ-2 μετά τα μέσα του 2020 αφού ολοκληρώσουμε όλες τις λεπτομερείς δοκιμές", δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.

Στην πρώτη φάση, θα παραδοθούν 21 ελικόπτερα FAZ-2, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Περιττό να τονίσουμε ότι η Τουρκία αποκτά τεράστιο  πλεονέκτημα στο Αιγαίο, και στους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να πράξει οποιαδήποτε επιχείρηση όπου και όποτε το "επιθυμεί».

Περίπτωση αγοράς MQ-9 Reaper από την Ελλάδα

Πιθανή αγορά αμερικανικών εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων "προαναγγέλλουν" ουσιαστικά ρωσικά ΜΜΕ, η οποία αφορά και την Ελλάδα, αφού η χώρα μας έχει στείλει εδώ και καιρό LOR στις ΗΠΑ με την οποία το ελληνικό ΥΠΑΜ ζητά να μάθει αν υπάρχουν τα ανάλογα αποθέματα μη επανδρωμένων MQ-9 για την χώρα μας.

Ρωσική αμυντική ιστοσελίδα αναφέρει (καθόλου τυχαία χθες) ότι ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχος David Goldfein, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να οργανώσουν μια μεγάλη πώληση των μη επανδρωμένων οχημάτων MQ-9 Reaper, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα μη επανδρωμένα οχήματα στον κόσμο.

Εφόσον έχουμε στείλει αίτημα αγοράς στο Πεντάγωνο, το πιο πιθανό είναι λόγω των καλών σχέσεων των δύο χωρών, μέσα στο επόμενο διάστημα να λάβουμε θετική απάντηση και να έχουμε εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι που μας "καίει" λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Τέτοιου είδους εναέρια συστήματα θα προσδώσουν μεγάλη ευελιξία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ θα μπορούν να εξουδετερώσουν πλήθος στόχων, συμπεριλαμβανομένων των νέων τουρκικών ελικοπτέρων ηλεκτρονικού πολέμου από το μεγάλο ύψος που δύναται να πετούν, αλλά και των νέων τουρκικών επιθετικών μη επανδρωμένων οχημάτων akinci.

Αυτό όμως το οποίο γίνεται ξεκάθαρο, είναι οι μεγάλες πολεμικές προετοιμασίες της Τουρκίας, η οποία σκοπεύει να καταστεί μια μεσαία υπερδύναμη σε ολόκληρο τον πλανήτη στο τομέα των ενόπλων δυνάμεων, θέλοντας να υλοποιήσει τα άνομα σχέδια της. Το ζητούμενο είναι το αν θα την αφήσουν να το πράξει αυτό, οι υπόλοιπες αποκαλούμενες "μεγάλες δυνάμεις" ή όχι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ