Τεχνολογία

Κάντο όπως τα πουλιά: Η Airbus εμπνέεται απ' τις χήνες κι εξοικονομεί καύσιμα (βίντεο)

Η αεροπορική βιομηχανία Airbus παρουσίασε μια καινοτόμα τεχνική πτήσης, εμπνευσμένη από την πτήση των πουλιών σε σμήνη, που θα εξοικονομεί καύσιμα για τα αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, η Airbus παρουσίασε στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι τη συγκεκριμένη τεχνική πτήσης, χάρη στην οποία κάθε αεροσκάφος θα μπορεί να εξοικονομεί καύσιμα 5-10% ανά ταξίδι.

Ειδικότερα, τα πουλιά πετούν και τα φτερά τους σπρώχνουν τον αέρα προς τα πίσω, δημιουργώντας στροβιλισμούς. Αυτός ο αέρας που στροβιλίζεται έχει κινητική ενέργεια που διευκολύνει το πέταγμα των πουλιών που ακολουθούν σε σμήνος.

Όπως διευκολύνονται τα πουλιά, έτσι είναι δυνατόν και τα αεροσκάφη που ακολουθούν προπορευόμενο αεροσκάφος να εξοικονομούν καύσιμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Airbus.

Το 2016, η Airbus πραγματοποίησε πτήσεις κατά τις οποίες δυο αεροσκάφη πετούσαν μαζί περί τα 3 χλμ μακριά το ένα από το άλλο, επιβεβαιώνοντας τη συγκεκριμένη θεωρία.

Σήμερα, η εν λόγω τεχνολογία έχει βελτιωθεί ώστε κοντινότερες συνδυασμένες πτήσεις να είναι δυνατές, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών ή η άνεσή τους.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή αεροσκαφών, για να πετύχει η συγκεκριμένη τεχνική πτήσης απαιτείται η συνεργασία όλων των μεγάλων παικτών της αεροπλοΐας.

Η οικονομική πτήση θα γίνει πραγματικότητα με τη συμβολή των αεροπορικών, ώστε κάθε συμμετέχων στο πρόγραμμα να εξοικονομεί 5 με 10% καύσιμα ανά πτήση.

https://youtu.be/TwNgPt34xlg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...