Κόσμος

Η τουρκική ασφάλεια ανησυχεί τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Η επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ ανησυχεί τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μιας και, πριν από δύο χρόνια, μέλη της τουρκικής ασφαλείας είχαν εμπλακεί σε επεισόδιο έξω από την πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον.

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη, το 2017, μπροστά στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανησυχούν για το επικείμενο ταξίδι του Τούρκου Προέδρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Hill».

Συγκεκριμένα, τότε, σ' ένα βίντεο φαίνονται διαδηλωτές υπέρ και κατά του Τούρκου Προέδρου και, σύμφωνα με το ABC, ενεπλάκησαν και μέλη της τουρκικής ασφαλείας. Εν τέλει, η αστυνομία της Ουάσινγκτον αποσόβησε τα χειρότερα.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι «η προεδρική ασφάλεια και η τουρκική αστυνομία» ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, αλλά η τουρκική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό και αρκέστηκε στο να δηλώσει πως το γεγονός σημειώθηκε επειδή «προκλήθηκαν» οι Αμερικανότουρκοι πολίτες που ήθελαν να χαιρετήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, δεν είναι το μοναδικό επεισόδιο που έχει καταγραφεί, καθώς ένας πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε: «Παρατήρησα ότι το προσωπικό ασφαλείας της Τουρκίας (6 γυναίκες και 6 άνδρες) κατέβηκε από το βαν στο οποίο επέβαινε και κατευθύνθηκε γρήγορα προς μία μοναχική διαδηλώτρια. Η γυναίκα, τελικά, κατάφερε να ξεφύγει».

Αυτό, σύμφωνα με το μέλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έγινε κατά τη διαδρομή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τουρκική πρεσβεία, η οποία αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση δύο ανθρώπων της τουρκικής ασφαλείας, μιας και συνελήφθησαν μετά τα όσα έγιναν το 2017.

Η Μυστική Υπηρεσία εντόπισε «πάνω από δώδεκα» αξιωματούχους ασφαλείας της Τουρκίας υπεύθυνους για την «υποκίνηση βίας» στο αμερικανικό έδαφος, παρόλο που οι κατηγορίες εναντίον των περισσότερων αποσύρθηκαν, σύμφωνα με τη «Hill».

Πάντως, η τουρκική ασφάλεια καταλόγισε την ευθύνη για τις επικρίσεις στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως ό,τι έγινε «δεν ήταν καλό» και συμπλήρωσε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τού είπαν πως οι πράκτορες της [διπλωματικής ασφάλειας] ήταν η κύρια αιτία του συμβάντος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...