Κοινωνία

Η Κινέτα χάθηκε στη λάσπη -Καταστράφηκαν σπίτια και επιχειρήσεις (βίντεο)


Τις πληγές επιχειρούν να επουλώσουν οι κάτοικοι στην Κινέτα μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης».

Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν από λασπόνερα, δρόμοι «άνοιξαν», ενώ πληθώρα από φερτά υλικά βρέθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής. Η πρώτες εκτιμήσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, μιλούν για πάνω από 300κατοικίες οι οποίες έχουν υποστεί υλικές ζημιές, με συνεργεία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής να βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων προκειμένου να καταγράψουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν.

Εικόνες: Το μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία στην Κινέτα
Αεροφωτογραφία του πρακτορείου Eurokinissi αποτυπώνει το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην Κινέτα. Ενα πέπλο λάσπης «σκέπασε» την περιοχή.

Φωτογραφία: EUROKINISSI
Την ίδια ώρα στο σημείο βρέθηκε για αυτοψία και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος εντόπισε τα αίτια που προκάλεσαν τις καταστροφές.

Κινέτα

Λασπόνερα σε επιχείρηση στην Κινέτα -Φωτογραφία: EUROKINISSI
Tα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου.
στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών.

Λασπόνερα «εισέβαλαν» σε κατοικίες προκαλώντας μεγάλες καταστροφές -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εντωμεταξύ αποκαταστάθηκε γύρω στις 20:40 το βράδυ της Πέμπτης η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, όπου λόγω της έντονης κακοκαιρίας μεγάλος όγκος φερτών υλικών είχε κατέχει από το βουνό.

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Θα κινηθούμε ταχύτατα για τις αποζημιώσεις
Παράλληλα, την διαβεβαίωση ότι το υπουργείο θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής στους κατοίκους της Κινέτας και τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά τη αυτοψία που έκανε στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, ο κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση και με τον πρωθυπουργό την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή που είναι υπεύθυνη, έτσι ώστε να εκταμιευθούν αμέσως χρήματα που υπάρχουν για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους.
https://www.youtube.com/embed/EDr5sZqQMnw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...