Ένοπλες Συρράξεις

Η "μητέρα των μαχών" στη Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις LNA με τζιχαντιστές & Τούρκους - "Πέφτει" το αεροδρόμιο της Μισράτα

Τρομερές μάχες λαμβάνουν χώρα εδώ και ώρες για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μισράτα από μεγάλη επίθεση των αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων του Χαφτάρ, κατά των Τζιχαντιστών της κυβέρνησης της Τρίπολης και των Τούρκων συμβούλων και αξιωματικών που τους υποστηρίζουν.

Αναφέρθηκαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στις παρυφές της πρωτεύουσας Τρίπολης, με τους Τούρκους στρατιωτικούς και μισθοφόρους να μην ξέρουν προς τα που να φύγουν.

https://twitter.com/TurkishAF_/status/1190246579489460225

Σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη της μεγάλης επίθεσης των δυνάμεων του LNA του στρατηγού Χαφτάρ στην Τρίπολη, οι δύο πλευρές φέρονταν να είχαν τελματώσει κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη (ελληνικό όνομα από την εποχή που ήταν αρχαία ελληνική αποικία).

Ο Χαφτάρ όμως ενόψει της συνάντησης κορυφής στο Βερολίνο για την τύχη της Λιβύης, τα δίνει όλα για όλα υλοποιώντας την τελική επίθεση για την κατάληψη του αντικειμενικού σκοπού, ο οποίος είναι ο έλεγχος της πρωτεύουσας.

Οι ηγέτες και στις δύο πλευρές έχουν αποκλείσει κάποιον συμβιβασμό προς το παρόν και ειδικά ο Χαφτάρ και οι δυνάμεις του πολεμούν μέχρις εσχάτως, αλλά η διεθνής κοινότητα θα παρέμβει σύντομα και αυτό προκαλεί εξελίξεις.

https://twitter.com/LibyaReview/status/1190045577880461315

Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο στρατιωτικός διοικητής του GNA (κυβέρνηση Τρίπολης), Osama AlJuwaili δήλωσε ότι "η διεθνής κοινότητα δημιούργησε τον GNA, αλλά τώρα μας έχει εγκαταλείψει. Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας”, κατέληξε ο ίδιος γνωρίζοντας τι ακριβώς τον αναμένει μετά την είσοδο των αντιπάλων δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Κυβερνητικές πηγές της κυβέρνησης της Τρίπολης που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera, δήλωσαν ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επιβάλει μια ζώνη κατάπαυσης του πυρός, προφανώς για να σωθούν οι ίδιες.

"Θέλουμε η κυβέρνηση να μας παράσχει ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και προηγμένα όπλα και μέσω των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλουμε μια ζώνη χωρίς πτήσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορούμε να νικήσουμε τις δυνάμεις του Χαφτάρ σε λίγες μέρες", δήλωσε ο Mohamed Kamal, ανώτατος αξιωματικός.

"Οι επίγειες δυνάμεις τους δεν είναι πολύ ισχυρές αλλά διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη”, κατέληξε ο ίδιος.

Ο Χάφταρ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να επιδιώξει μια πολιτική λύση, αλλά μόνο όταν η πρωτεύουσα απαλλαγεί από τις ένοπλες ομάδες που παρέχουν στην κυβέρνηση της Τρίπολης βασική υποστήριξη - αποκλείοντας ουσιαστικά τον διάλογο.

"Ελπίζουμε ότι ο πόλεμος αυτός θα τελειώσει σήμερα, αλλά εμείς διευκρινίσαμε ότι για να διεξάγουμε συνομιλίες με στόχο την κατάπαυση του πυρός, ο εισβολέας πρέπει να επιστρέψει από εκεί που ήρθε”, δήλωσε ο Χαφτάρ υπονοώντας φυσικά και τους Τούρκους που άπλωσαν τα πλοκάμια τους μέχρι την Λιβύη.

Δεν είναι όμως απλά τα πράγματα στην χώρα αυτή και η παρέμβαση Τούρκων, Αιγυπτίων αλλά και Ρώσων, περιπλέκει την όλη κατάσταση, σε κάτι που θυμίζει “Συρία”, αλλά μπορεί να μετεξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...