Κόσμος

Απίστευτος γιατρός στη Γαλλία: Είναι 98 ετών και αρνείται να σταματήσει να βλέπει τους ασθενείς του

Ο 98χρονος Γάλλος γιατρός δεν σκοπεύει να σταματήσει σύντομα να ασκεί το λειτούργημά του...

Όταν ο Γάλλος γιατρός Κριστιάν Σενέ άρχισε να βλέπει τους πρώτους ασθενείς του, το μακρινό 1951, η πενικιλίνη ήταν ό,τι πιο πρωτοποριακό είχε να παρουσιάσει η ιατρική επιστήμη εκείνη την εποχή.

 

Σήμερα, στα 98 του, ο γιατρός εξακολουθεί να βλέπει ασθενείς και να λειτουργεί το ιατρείο του, στα προάστια του Παρισιού, δύο φορές την εβδομάδα. Κάποιοι από αυτούς τον εμπιστεύονται εδώ και δεκαετίες.

 

Ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Δεν φοράει καν γυαλιά όταν κάνει τις διαγνώσεις και δηλώνει ότι η συνταξιοδότηση είναι κάτι που δεν τον ελκύει καθόλου.

 

«Όταν ξεπεράσεις τα 60, σε βάζουν στην κατηγορία των ηλικιωμένων. Τη μια μέρα θα παίξεις χαρτιά, μετά μπίνγκο, μετά θα λύσεις σουντόκου… Με όλα αυτά αποβλακώνεσαι τελείως. Είμαι πολύ καλύτερα έτσι!», είπε.

 

Ο Σενέ, που κατάγεται από την Ανζέρ στη δυτική Γαλλία, εργαζόταν ως οξυγονοκολλητής πριν γίνει γιατρός. Πήρε ειδικότητα ακτινολόγου αλλά τελικά τον κέρδισε η παθολογία. Το ιατρείο του δεν έχει τίποτα που να παραπέμπει σε υψηλή τεχνολογία: έχει ένα φαξ, όχι όμως και ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο του. Λέει όμως ότι ενημερώνεται για όλες τις σύγχρονες εξελίξεις αφού είναι συνδρομητής σε ιατρικές επιθεωρήσεις.

 

Σύμφωνα με τον Σενέ, το καινούριο που συναντά σήμερα, μετά από σχεδόν 70 χρόνια καριέρας, είναι οι ασθενείς που έχουν «αυτοδιαγνωστεί» διαβάζοντας ιατρικές σελίδες στο διαδίκτυο και εμφανίζονται στο ιατρείο του για να του ζητήσουν να τους συνταγογραφήσει φάρμακα.

 

Πολλοί από τους ασθενείς του λένε ότι δυσκολεύονται να κλείσουν ραντεβού με γιατρό στο Σεβιγί-Λαρί – υπάρχουν μόνο τρεις γιατροί για πληθυσμό 19.000 κατοίκων. Έτσι, στήνονται από νωρίς στην ουρά έξω από το ιατρείο του Σενέ ο οποίος ακολουθεί ένα διαφορετικό σύστημα: δέχεται τους 20 πρώτους που θα φτάσουν στην πόρτα του. Στη Γαλλία «έχουμε γιατρούς, έχουμε ασθενείς, αλλά δεν είναι εύκολο να τους φέρουμε σε επαφή μεταξύ τους», σχολίασε.

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και μήνες με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που διαμαρτύρονται για τις σκληρές συνθήκες εργασίας και την έλλειψη επενδύσεων. Ο Σενέ λέει ότι δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν χειρότερη κρίση στον τομέα του.

 

Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης των γιατρών στη Γαλλία είναι τα 67. Ο γιος του Σενέ, που ήταν επίσης γιατρός, τα έχει ήδη παρατήσει. Όμως ο 98χρονος δεν σκοπεύει να σταματήσει σύντομα. «Αν κάθεσαι όλη την ημέρα και βλέπεις τηλεόραση πολύ γρήγορα το χάνεις, ο εγκέφαλός σου δεν αντέχει για πολύ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ