Κόσμος

Αλ Μπαγκντάντι: Γιατί απέτυχαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να βρουν τον ηγέτη του ΙΚ;

Η επιχείρηση για τον Αμπου Βακρ αλ Μπαγκγνάντι, πραγματοποιήθηκε λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Όταν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέβηκαν από τα οκτώ ελικόπτερα για να επιτεθούν σε έναν οικισμό, όπου ο ηγέτης του ISIS, Αμπου Βακρ αλ Μπαγκγνάντι βρίσκονταν, είχαν καλές πληροφορίες από διάφορες πηγές από το Ιράκ και τη Συρία, που επιβεβαίωναν την τοποθεσία του ηγέτη της τρομοκρατικής ομάδας.

Ήταν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Ήταν τόσο κοντά στη διαδρομή πτήσης κοντά στον τουρκικό εναέριο χώρο, που έπρεπε να ενημερώσουν την Τουρκία και τη Ρωσία σχετικά με το αίτημά τους να επιτεθούν στην περιοχή. Δεν τους είπαν όμως όλες τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Πώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μια φωνή από τα σύνορά τους;

Πως ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ τόσο εξειδικευμένος όσο η Τουρκία- με UAV, που καταγράφει όλες τις πληροφορίες και τις θέσεις παρατηρήσεων σε όλη την επαρχία Ιντλίμπ, όπου ζούσε ο Μπαγκντάντι, δεν ήξερε ότι ήταν εκεί;

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι σχεδόν όλα κυβερνητικά και συχνά διακεκριμένα εθνικιστικά, ισχυρίστηκαν ότι ο Μπαγκντάντι έφθασε στην περιοχή της Ιντλίμπ διασχίζοντας περιοχές που ελέγχονταν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
Ο τίτλος της Daily Sabah στις 29 Οκτωβρίου ήταν «Ο θάνατος του Μπαγκντάντι εκθέτει τους δεσμούς YPG- Daesh [ISIS].

Αλλά, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, παρακολουθούν την παρουσία του YPG, επειδή η Τουρκία ισχυρίζεται ότι συνδέεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και η Άγκυρα εισέβαλε στην βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνει το YPG από τα σύνορά της. Η Τουρκία λέει ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας.

Η Τουρκία λέει ότι πολεμάει το ISIS, εισέβαλε στην Αφρίν, μια άλλη κουρδική περιοχή, τον Ιανουάριο του 2018, επίσης υπό την αιγίδα των «ανησυχιών της για την ασφάλεια».

Ωστόσο οι υπηρεσίες πληροφοριών της δεν μπόρεσαν να βρουν τον Μπαγκντάντι, παρόλο που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι υπάρχει συνεργασία YPG και ISIS.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών της δεν κατάφεραν να βρουν τον Μπαγκντάντι, παρόλο που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι υπήρχαν δεσμοί μεταξύ των YPG και του ISIS.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της «διαδραμάτισαν έναν ρόλο κλειδί στο θάνατο του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, του Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, επειδή συνέλαβε και εξέδωσε στο Ιράκ ένα ντόπιο. Αυτός ο άνθρωπος ονομάζεται Ισμαήλ αλ Ετάβι και «έδωσε σημαντικές πληροφορίες στις ΗΠΑ»

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τον βρήκε στην επαρχία Σακάρια στις 8 Φεβρουαρίου 2018. Λέει ότι «εισήλθε στην Τουρκία μέσω ελεγχόμενης περιοχής που συνδέεται με το PKK”.

Αλλά, να δούμε κάτι.

Εισήλθε στην Τουρκία- δεν τον σταμάτησε κανείς όταν μπήκε; Εάν η διέλευσή του έγινε από μια περιοχή ελεγχόμενη από το PKK είναι απόδειξη ότι το PKK δεν είναι σε επαγρύπνηση, τότε η ικανότητα του να εισέλθει σε μια χώρα του ΝΑΤΟ θα αποκαλύψει επίσης τα ίδια στοιχεία, δηλαδή της αποτυχίας των μυστικών πληροφοριών.

Τελικά, η Τουρκία τον βρήκε και τον ανέκρινε λέει η Daily Sabah. Εκδόθηκε γρήγορα, στις 14 Φεβρουαρίου, μετά από έξι ημέρες στα τουρκικά χέρια. Η Τουρκία δεν λέει ότι η ανάκριση της είχε αποτελέσματα.

Αντίθετα, αναφέρει ότι η σύλληψή του από τους Ιρακινούς και την CIA «επέτρεψε μια σειρά ενεργειών με στόχο την τρομοκρατική ομάδα».

Όμως, γιατί οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν έλαβαν τις ίδιες σημαντικές πληροφορίες;

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Τσούλοφ σε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα The Guardian της 27ης Οκτωβρίου στην υπόθεση του Μπαγκντάντι βοήθησε ένα άνδρας από τη Συρία «που χρησιμοποιούνταν για να περάσει λαθραία τις συζύγους των αδελφών του Μπαγκντάντι, Άχμαντ και Τζουμάχ στην επαρχία Ιντλίμπ μέσω της Τουρκίας. Είχαν επίσης φέρει τα παιδιά του Μπαγκντάντι από το Ιράκ.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν είδαν προφανώς τη λαθραία μεταφορά των συγγενών του Μπαγκντάντι.

Αλλά, οι αξιωματούχοι των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών αντιλήφθηκαν ότι αυτός και η σύζυγός του ήταν ένας από τους ανιψιούς του Μπαγκντάντι. «Ήταν μια μοναδική επιτυχία», γράφει ο Τσούλοφ και οι Ιρακινοί έδωσαν αυτόν τον χρυσό στη CIA.

«Από τα μέσα Οκτωβρίου, το σχέδιο για να πιάσουν ή να σκοτώσουν τον Μπαγκντάντι ήταν σε πλήρη εξέλιξη».

Πολλοί αναρωτιούνται τι γνώριζε η Τουρκία και γιατί δεν έλαβε περισσότερες πληροφορίες από τους περισσότερους από 1000 μαχητές που ISIS που έχει στις φυλακές.

Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ εναντίον του ISIS, ένας συχνά επικριτής της Τουρκίας, λέει ότι «ο αμερικανικός στρατός είχε επιλέξει να ξεκινήσει αυτήν την επιχείρηση (εντοπισμού του Μπαγκντάντι) από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Ιράκ, και όχι στην Τουρκία που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Από την Jerusalem Post

πηγή: echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές