Κοινωνία

Αλληλέγγυοι σε συνεργασία με ΜΚΟ μετέφεραν μετανάστες μέσα στο Πολυτεχνείο

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών, ενώ τρεις φωτορεπόρτερ τραυματίστηκαν. Στην τεταμένη ατμόσφαιρα της ημέρας προστέθηκε και ένα ακόμα επεισόδιο με αλληλέγγυους να μεταφέρουν ομάδα προσφύγων και μεταναστών στο Κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο.

Για ακόμη μία ημέρα χθες το κέντρο της Αθήνας θύμιζε φρούριο. Αστυνομικοί των ΜΑΤ και της Ασφάλειας είχαν αναπτυχθεί κοντά σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και στα Εξάρχεια, λίγο πριν από το Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην πορεία συγκεντρώθηκαν πρώτα στα Προπύλαια και μετά κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, ενώ μετά πραγματοποίησαν συνέλευση στο Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια της πορείας, άτομα με κουκούλες που δεν είχαν σχέση με τους φοιτητές επιτέθηκαν στους τρεις φωτορεπόρτερ.

Λίγο αργότερα υπήρξε ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου έκαναν λόγο για κατασταλτική εκστρατεία του κράτους απέναντι σε κατειλημμένους χώρους: «Το μοτίβο είναι φανερό, καταλήψεις στέγης μεταναστ(ρι)ών και χώροι με πολύμορφη πολιτική δράση και αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά εκκενώνονται ο ένας μετά τον άλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή 10/11/19 το στέκι ΑΣΟΕΕ δέχτηκε επίθεση από τους μπάτσους και εκκενώθηκε νωρίς το πρωί ενώ η σχολή ήταν άδεια. Η κίνηση αυτή ακολουθήθηκε από εντολή για lock out όλης της σχολής μέχρι και τις 17 Νοέμβρη, σε μια προσπάθεια των μπάτσων να καταστείλουν την πολιτική δράση εν γένει εντός του πανεπιστημίου».

Σημειώνεται πως η ΕΛ.ΑΣ. είναι ήδη έτοιμη για τις συγκεντρώσεις στο Πολυτεχνείο. Πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τις δυνάμεις της Αστυνομίας θα ενισχύσουν και διμοιρίες από την επαρχία. Παράλληλα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και φέτος οι «Αίαντες», οι γνωστές αύρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες ρίχνουν νερό. Από αέρος τις συγκεντρώσεις θα παρακολουθούν ελικόπτερα αλλά και drones της Αστυνομίας. Ανώτατοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εξέφραζαν χθες για ακόμη μία φορά τους φόβους τους να γίνουν καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών κατά δυνάμεων των ΜΑΤ ή ακόμη και σε περιφερειακά αστυνομικά τμήματα. «Πλέγμα» ασφαλείας πάντως έχει ήδη στηθεί και γύρω από αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία είναι υπό κατάληψη, όπως η Νομική Σχολή και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εν τω μεταξύ, την προσαγωγή του κατήγγειλε χθες ο γραμματέας σπουδάζουσας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το μέλος της Νεολαίας, που αφέθηκε ελεύθερος, συμμετείχε μαζί με άλλους σε αφισοκόλληση σε τρόλεϊ στην οδό Πατησίων. Σε ανακοίνωση που ακολούθησε, τα μέλη της «ακτιβιστικής» δράσης είπαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι συνέχιζαν τον αγώνα των φοιτητών του ’73, που έγραφαν συνθήματα στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία για να δει όλος ο λαός ότι ο αντιδικτατορικός αγώνας συνεχίζεται…

Παρέμβαση του ΔΟΜ

Προβληματισμό πάντως προκαλεί η μεταφορά ορισμένων προσφύγων και μεταναστών από την κατάληψη της οδού Μπουμπουλίνας, που εκκενώθηκε προχθές μετά από μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., στην αίθουσα Γκίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά είχαν μεταφερθεί στην Αμυγδαλέζα, αλλά όταν σταμάτησε το λεωφορείο εκείνοι αρνήθηκαν να κατέβουν και ζήτησαν να μεταφερθούν σε καλύτερη δομή φιλοξενίας. Αμεσα αποφασίστηκε η μεταφορά τους σε κάποιο άλλο κέντρο της ενδοχώρας, κάτι το οποίο αρνήθηκαν. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που μίλησαν χθες στον «Ε.Τ.», αλληλέγγυοι αντιεξουσιαστές, αρκετά γνωστοί στις αστυνομικές αρχές, τους μετέφεραν σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο Κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο, όπου και εγκαταστάθηκαν σε σκηνές.

«Κανείς δεν ανήκει στην κόλαση των στρατοπέδων» επισήμαναν σε ανακοίνωσή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου μετανάστες που μέχρι προχθές έμεναν στην κατάληψη «Clandestina» επί της οδού Μπουμπουλίνας 42. Επισήμαναν ακόμη ότι αρνήθηκαν να κατευθυνθούν στην Αμυγδαλέζα ή σε περιοχές μακριά από την πρωτεύουσα, όπου τους ενημέρωσαν ότι θα μεταφέρονταν, και ότι τελικά τους «άφησαν στη μέση του πουθενά» και τους είπαν να περπατήσουν «μέσα στη βροχή».

Τελικά μεταφέρθηκαν στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων, όπου φιλοξενούνται ορισμένες δραστηριότητες της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και τα προηγούμενα χρόνια τελούσε υπό κατάληψη. Εκεί παραμένουν ακόμα. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του πρύτανη του ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουντουβή, η κατάσταση «βαίνει εκτονούμενη». Οπως ανέφερε, υπήρξε συνεννόηση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ώστε να βρεθούν καταλύματα κατάλληλα για τους ανθρώπους αυτούς. Ωστόσο, χθες δεν είχε ξεκινήσει καμία διαδικασία μεταφοράς τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...