Κόσμος

Χάος στην Βολιβία - Συγκρούσεις και παραίτηση του αντιπροέδρου της εκλογικής επιτροπής - Ζητά βοήθεια απ' έξω ο Μοράλες (βίντεο)


Tην παραίτησή του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας, επικρίνοντας τον τρόπο που το Ανώτατο εκλογοδικείο χειρίστηκε το ζήτημα των προεδρικών εκλογών, ο οποίος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αναταραχές στην χώρα, με νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Λα Πας, μπροστά στο κτίριο όπου βρίσκεται η έδρα της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας.

Ο Αντόνιο Κόστας εξήγησε πως παραιτείται εξαιτίας της «ατυχούς απόφασης του Ανώτατου Εκλογοδικείου να αναστείλει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος μετάδοσης προκαταρκτικών εκλογικών αποτελεσμάτων, του λεγόμενου TREP», με το χάος στην Βολιβία να “βαθαίνει”.
https://www.youtube.com/embed/-exsyHGYV3Y

Η επιστολή του δικαστικού απευθύνεται στον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που είναι επίσης πρόεδρος του Κογκρέσου και αρμόδιος για τον διορισμό των έξι μελών του TSE.

Τα αποτελέσματα που προκάλεσαν το ξέσπασμα
Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής υπεδείκνυαν ότι η Βολιβία θα όδευε σε δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη 15η Δεκεμβρίου, όμως 24 ώρες αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα νεότερα αποτελέσματα, που αναδεικνύουν νικητή τον πρόεδρο Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο. Από την Κυριακή, η διαδικασία της καταμέτρησης επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει «νοθεία», από ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Τα οριστικά αποτελέσματα εξακολουθούν να μην έχουν ανακοινωθεί.

Ο Αντόνιο Κόστας ανέφερε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε ο θεσμός την καταμέτρηση έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία «ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας» και προκάλεσε «αχρείαστη κοινωνική αναταραχή». «Πρώτα η Βολιβία», πρόσθεσε, πριν υπογράψει την επιστολή παραίτησής του.

Η είδηση της παραίτησής του καταγράφηκε ενώ τα επεισόδια και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα και παραμένει άγνωστο ακόμη αν θα χρειαστεί ή όχι δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή του Μοράλες και του δεύτερου επικρατέστερου υποψήφιου, του κεντρώου Κάρλος Μέσα.

Νέες συγκρούσεις
Την ίδια ώρα νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Λα Πας.

Πολλοί από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων αερίων.

Ζητά επαλήθευση… απ’ έξω!
Για να σταματήσουν οι αντιδράσεις, η κυβέρνηση του Μοράλες ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να στείλει «το ταχύτερο» τεχνική αποστολή στη Λα Πας προκειμένου να επαληθευτεί, «ένα προς ένα» ψηφοδέλτιο το αποτέλεσμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Ντιέγκο Πάρι Ροδρίγκες.

Η Βολιβία «ζητεί να συσταθεί το ταχύτερο επιτροπή η οποία θα διενεργήσει έλεγχο όλης της επίσημης διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βολιβιανής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ντιέγκο Πάρι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και προσκάλεσε τον ΟΑΚ, που είχε αναπτύξει ομάδα εκλογικών παρατηρητών στη χώρα, τις ΗΠΑ, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ξένη κυβέρνηση ενδιαφέρεται να «συνοδεύσει» τη διαδικασία καταμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Εμείς είμαστε εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να καταμετρηθούν οι ψήφοι όλων των Βολιβιανών», επέμεινε ο ΥΠΕΞ της Βολιβίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Οι παρατηρητές του ΟΑΚ εξέφρασαν τη Δευτέρα την «ανησυχία» τους, μετά την ανακοίνωση νεότερων αποτελεσμάτων νωρίτερα την ίδια ημέρα, που έδιναν στον πρόεδρο Μοράλες διαφορά 10 μονάδων επί του πλησιέστερου αντιπάλου του, άρα τη νίκη από τον πρώτο γύρο, μολονότι την Κυριακή φαινόταν πως θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος και «νοθείας» και κάλεσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη ξέσπασαν βίαια επεισόδια στη Λα Πας και σε άλλες πόλεις. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από την εκλογική επιτροπή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...