Κοινωνία

Τι ωθεί ένα παιδί στην χρήση βίας (βίντεο)

Μετά το σοβαρό περιστατικό επίθεσης μαθητών κατά του 6χρονου συμμαθητή τους στις τουαλέτες της σχολικής μονάδας όπου φοιτά, επικρατεί ανησυχία στον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και στους γονείς.

Μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι και Κάτι», η εκπαιδευτική ψυχολόγος Ιφιγένεια Στυλιανού, ανέλυσε τους λόγους που μπορεί να ωθήσουν ένα παιδί να ασκήσει βία, αλλά και πως μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά.

«Υπάρχουν δύο πυλώνες. Σ΄ ένα περιστατικό εκφοβισμού υπάρχουν κάποιοι πρωταγωνιστές. Είναι και ο θήτης είναι το θύμα. Ακούω ότι το παιδί δεν ήθελε να καταδώσει τους συμμαθητές του και διερωτώμαι. Το παιδί ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και δεν το έκανε ή μήπως δεν μπορούσε να το κάνει; Εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε μια αδυναμία που υπάρχει», είπε.

Η κ. Στυλιανού εξήγησε πως, «υπάρχουν κάποια παιδιά που είναι ευάλωτα στη θυματωποιήση και να παρουσιάζουν μια αδυναμία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, μια αδυναμία να διαπραγματευτούν, μια αδυναμία στο να επικοινωνήσουν με τα άλλα άτομα και να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό είναι το ΄ένα κομμάτι και αυτό μας λέει ότι χρειάζεται να γίνει ενδυνάμωση αυτών των παιδιών».

Ερωτηθείσα για το τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί να ασκήσει βία σε μια τόσο μικρή ηλικία, η κα. Στυλιανού είπε πως, γίνονται διάφορες έρευνες που αφορούν των εκφοβισμού οι οποίες μπορούν πλέον να δώσουν κάποια στοιχεία.

«Τα παιδιά αυτά, είναι παιδιά που έχουν ποιο έντονες προσωπικότητες, ίσως έχουν περισσότερη δύναμη, δεν μπορούν να αντιληφθούν το πόνο που μπορεί να προκαλούν σ΄ άλλα παιδιά. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η επίπληξη αλλά και το περιβάλλον των παιδιών. Δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο γιατί δεν έγινε κάποια κατάλληλη εκπαίδευση ή ενίσχυσή τους από πολύ νωρίς στην ζωή τους», απάντησε η κα. Στυλιανού.

Τέλος εξήγησε, πως η επιβολή ισχύος είναι σημαντική στη ζωή των παιδιών.

https://youtu.be/LmrTz_g0yxg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ