Αρχείο

Νέο Γαλλικό «μπλόκο» σε Σκόπια-Αλβανία: «Ξεχάστε την ΕΕ» - Το παρασκήνιο της συζήτησης που τελείωσε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα

Παρά την πολύωρη συνεδρίαση, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν βγήκε... λευκός καπνός για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και την Αλβανία.

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, στον Τύπο, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Όλοι αναγνώρισαν ότι τα Σκόπια έχουν κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία τους, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.

«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο. Πάντως, ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το μπλόκο της Γαλλίας
Η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων.

Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά στο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε.

Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία — με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας — νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών, που είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τάχθηκε σθεναρά χθες Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στην Τουλούζη την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...