Κύπρος

«Συνωστιμός» δυνάμεων σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο: Ισραηλινό κατασκοπευτικό μια «ανάσα» από την Κύπρο λόγω Τουρκίας - Δείτε χάρτες

Συνωστισμός και πάλι πάνω από το Αιγαίο λόγω της διακλαδικής στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων-2019» και την απόβαση η οποία υλοποιήθηκε το πρωί στην Σαμοθράκη, ένα κομβικό νησί μαζί με αυτό της Λήμνου, διότι ελέγχουν το ΒΔ Αιγαίο και τα Στενά των Δαρδανελλίων.         

Ταυτόχρονα, κατασκοπευτικό κοντά στην Κύπρο έστειλαν και οι Ισραηλινοί.

Έτσι είχαμε διπλές αποστολές πάνω από το βόρειο Αιγαίο, από ελληνικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη EMB-145AEW & C (374), τα οποία απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και υλοποίησαν αποστολές επιτήρησης στο βόρειο Αιγαίο και νότια της Θεσσαλονίκης.

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1179683959485145088

Ταυτόχρονα, τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα UAS του τουρκικού ΠΝ Bayraktar TB2 (TCB802), «όργωσαν» την περιοχή των Δαρδανελλίων, πραγματοποιώντας αποστολές  επιτήρησης κοντά στον παραθαλάσσιο χώρο Ελλάδας-Τουρκίας.

Κύρια αποστολή των Τούρκων ήταν η άσκηση «Παρμενίων-2019» και η απόβαση η οποία υλοποιήθηκε το πρωί στην Σαμοθράκη. Αυτή η στάση που τήρησε η ελληνική πλευρά, να μην παρουσιάσει « φόρα παρτίδα» συστήματα και κινήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κατά την διάρκεια της άσκησης, έχει προκαλέσει οργή στην Άγκυρα.

Τούρκοι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές σίγουρα παραξενεύτηκαν, διότι η ελληνική πλευρά φέρεται να δοκίμασε συστήματα και τεχνικές μέσα στο σκοτάδι, τις οποίες οι Τούρκοι θα ήθελαν πολύ να τις  εντοπίσουν.

Θέλουμε να τονίσουμε δε ότι η νυκτερινή τελική φάση της άσκησης Παρμενίων -2019, αποτελεί από μόνη της ένα «μήνυμα» στην ‘Άγκυρα,  ότι οι «Έλληνες θα έρθουν βράδυ» να τους κάνουν ότι είναι να τους κάνουν και αυτό αγχώνει το τουρκικό επιτελείο.

 

Η διεξαγωγή νυκτερινού πολέµου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, εξαιτίας του σκότους και  λόγω των αναρίθµητων εμποδίων που μπορεί να προκύψουν, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες αποτελεσματικών προσβολών του εχθρού. Το βράδυ όμως υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της πρόκλησης πανικού στον εχθρό.

Ισραηλινό κατασκοπευτικό αεροσκάφος στην Α.Μεσόγειο κοντά στην Κύπρο

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1179708823503872000

Την ίδια στιγμή Ισραηλινό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Gulfstream G550 Nachshon Shavit πέταξε σε ειδική αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία αυξάνει κατακόρυφα τις προκλήσεις στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων δήλωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο "Yavuz" θα συνεχίσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στη Μεσόγειο, εννοώντας την Κύπρο.

Η κυπριακή πλευρά αναφέρει ότι οι: «τακτικές εκφοβισμού ανήκουν σε περίοδο πριν από έναν αιώνα» και για αυτό η Τουρκία  πρέπει να αποσύρει τα πλοία της τώρα από την περιοχή".

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντόνμεζ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, «Το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz σε μια καινούργια εποχή, το πλοίο μας θα κάνει γεώτρηση στο (τεμάχιο 7) Güzelyurt-1 και θα κυματίζει καλά η σημαία μας. Οι υπόγειοι πόροι θα εξυπηρετήσουν το έθνος μας και δεν θα σταματήσουμε πουθενά για αυτό» .

Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες το "Yavuz" θα συνεχίσει να εργάζεται στη Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Πολλοί ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι παράνοµες πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν εντάσεις που θα µπορούσαν να επηρεάσουν και γειτονικές χώρες.   

Οι συµφωνίες της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας µε το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους ενεργειακούς κολοσσούς Exxon Mobil, Total και ENI δηµιουργούν και υποχρεώσεις στους εταίρους της, οι οποίοι όµως µέχρι στιγµής δεν έχουν κινηθεί αποτελεσµατικά.

Οι εταιρείες προστατεύουν µόνο τα συµφέροντά τους, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα οι εταιρείες αυτές θα κινητοποιήσουν και τις κυβερνήσεις των κρατών τους κατά του σουλτάνου Ερντογάν, που τα θέλει όλα δικά του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...