ΗΠΑ

Στη Αθήνα ο Πομπέο: Επίθεση της Ουάσινγκτον σε Κίνα & Ρωσία! - Καμία καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Pompeo βρίσκεται στην Αθήνα έως τις 6 Οκτωβρίου 2019 για να ανανεώσει τις συμβάσεις για τις βάσεις και για να διαμορφώσει ένα πλαίσιο κατά των Κινέζων και των Ρώσων η… Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις. 

Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποδεικνύει μόνο ότι δεν υπολογίζει την Ελλάδα αλλά προκαλεί και τις ΗΠΑ με την απαράδεκτη στρατηγική της να κλιμακώσει την ένταση στο πλαίσιο των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ δεν έγινε στη Νέα Υόρκη, ωστόσο η σημερινή επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήρθε μεν για την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αλλά θα έχει σειρά συζητήσεων με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων – συμπεριλαμβανομένου, ασφαλώς, του προσφυγικού, ιδιαίτερα δε υπό το πρίσμα της τήρησης των υποχρεώσεων εκ μέρους της Τουρκίας με βάση τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η υπογραφή της νέας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σηματοδοτεί τη διεύρυνση κι ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, δημιουργώντας μια ομπρέλα ασφαλείας πάνω από την Ελλάδα κι ενώ το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στρέφεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά με διάθεση – φαινομενικά τουλάχιστον – να στηρίξουν συμμάχους απέναντι στην Τουρκία, που παρουσιάζει μια αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική κι έχει ήδη απομακρυνθεί από την Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και η οποία έχει ως βασικό ζήτημα τη συνεργασία των τριών χωρών στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, προκαλώντας έτσι την αντίδραση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Επίσης, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η αναβάθμιση και διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα πέραν της Σούδας, όπως προβλέπεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, δείχνει ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό αποτελεί μήνυμα προς όλους κι ιδιαίτερα προς την Άγκυρα.

Τι προβλέπει αναλυτικά η επικαιροποιημένη συμφωνία; Μεταξύ άλλων, προβλέπει νέες δραστηριότητες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων πέραν της Σούδας στην αεροπορική βάση της Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ξεκαθαρίζεται ότι η διοίκηση και ο έλεγχος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στην ελληνική πλευρά και οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες μόνο για τη διοίκηση των δικών τους δυνάμεων κατά τη χρονική περίοδο της παρουσίας τους στις εγκαταστάσεις αυτές. Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις θα εκσυγχρονιστούν και θα αναβαθμιστούν με έξοδα των ΗΠΑ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ

Ο κ. Pompeo βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε αρκετές βαλκανικές χώρες, με τελευταίους σταθμούς το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

Δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών για τους κινδύνους από τις κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές, αλλά και για την "ολέθρια" επιρροή των "ρωσικών τρολ".

"Όπως το έκανα και σε άλλα ταξίδια μου στην Ευρώπη, προειδοποίησα επίσης για τους κινδύνους που κρύβουν οι κινεζικές επενδύσεις σε ευαίσθητες τεχνολογίες και τη στρατηγική δωροδοκιών της Κίνας για να εξασφαλίζει συμβάσεις" για έργα υποδομών, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία των Σκοπίων στην Οχρίδα.S

Η σύντομη επίσκεψη του Pompeo στις δύο μικρές χώρες των Βαλκανίων είχε ως στόχο να συζητηθεί ο ρόλος τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ