Κυπριακό

Ολοταχώς προς κρίση: H 'Αγκυρα έστειλε το ΥΑVUZ ξανά στην Κύπρο - Έγγραφο-σοκ κάτεθεσε η Τουρκία για το οικόπεδο 7

Ολοταχώς προς κρίση οδεύουμε με την Τουρκία, η οποία ανεβάζει τους τόνους της έντασης σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα βέβαια όσο θα βλέπει την υποχωρητικότητα από την πλευρά μας, τόσο περισσότερο επιθετική θα γίνεται.

Το γεωτρύπανο των Τούρκων Γιαβούζ επέστρεψε στην Κύπρο. Στον χάρτη από το marinetraffic, φαίνεται η τελευταία θέση του, όπως έχει καταγραφεί. Το τουρκικό γεωτρύπανο πλέει κοντά στην Κύπρο κι όπως φαίνεται θα επιστρέψει στη γνωστή θέση δυτικά της Κύπρου, για να κάνει όπως λένε οι Τούρκοι νέα γεώτρηση.

Την επιστροφή του Γιαβούζ είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ .

«Οι ομάδες μας δουλεύουν με μεγάλη αφοσίωση μέρα νύχτα για να δώσουν τα χαρμόσυνα νέα στον λαό μας. Το Γιαβούζ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει την γεώτρηση του στο νέο του σημείο. Και το Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% της εργασίας του στη δική του περιοχή ανατολικά της Αττάλειας. Και το Φατίχ αυτή τη στιγμή έφτασε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα» δήλωσε.

«Κάθε τρυπάνι που χτυπάμε υπόγεια είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτή την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων» κατέληξε.

EΓΓΡΑΦΟ-ΣΟΚ

Την δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, (στις 19 Σεπτεμβρίου) με την οποία η Άγκυρα αντιδρούσε στην υπογραφή συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με της εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της, κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε με επιστολή του στις 21 Σεπτεμβρίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ζητώντας να κυκλοφορήσουν ως μέρος των θεμάτων 41 (κυπριακό) και 74 (Δίκαιο της Θάλασσας και Ωκεανών) της Γενικής Συνέλευσης και του Σ.Α.

Η δήλωση Ακσόι ανέφερε ως γνωστόν ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα «η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη», ενώ επαναλαμβάνεται ο γνωστός ισχυρισμός ότι η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί δε ότι κάνοντας αυτό παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».

Η ίδια ανακοίνωση περιείχε προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ