Εσωτερική Ασφάλεια

Κράτος υπό εισβολή - «Βράζει» η Σάμος: «Οι Έλληνες θα γίνουν μειονότητα» - Μέχρι & μετανάστης από την Κούβα βρέθηκε στο νησί!

Το τελευταίο διάστημα, η ζωή στη Σάμο έχει αλλάξει. Και αυτό συνέβη σταδιακά, καθώς νέοι μετανάστες φτάνουν καθημερινά στο νησί.

Ο Σταμάτης Σεϊρλής, είναι ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας στο Βαθύ της Σάμου. Κάθε πρωί που ξυπνάει, βλέπει το hotspot απέναντί του και μια κοινωνία που έχει αλλάξει πλήρως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νησί και το Βαθύ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μετανάστες πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί ανέρχονται στις 7.000. Επικίνδυνο και συγκλονιστικό νούμερο. Αυτή τη στιγμή ζούμε μια καθημερινή εισβολή, όταν μιλάμε για 200 και 300 άτομα την ημέρα. Έχουν κατακλύσει την πόλη και το χωριό» εξηγεί στο Sputnik ο πρόεδρος της δημοτικής τοπικής κοινότητας Βαθέος Σάμου, Σταμάτης Σεϊρλής.

Παράλληλα εκφράζει το φόβο ότι οι Έλληνες μπορεί να γίνουν μειονότητα στο νησί.

«Σαν χωριό (σ.σ Βαθύ) συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμών των γύρω οικισμών φτάνουμε τους 3.300 κατοίκους. Αθροιστικά, η πόλη της Σάμου μαζί με το Βαθύ ανερχόμαστε γύρω στα 9.500 άτομα. Φοβόμαστε μήπως γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας»

Την ίδια στιγμή εξηγεί ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε όσους ήρθαν στο νησί στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, το 2015 -2016 και σε αυτούς που έρχονται σήμερα.

«Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Συρία ο κόσμος τους δέχθηκε με αγάπη και φροντίδα. Τους περιθάλψαμε με ρούχα και τρόφιμα και κάναμε αγώνα για να έχουν τα απαραίτητα. Σήμερα τα πράγματα έχουν ξεφύγει, είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις πλέον. Έχουμε ακραία στοιχεία. Έρχονται άνθρωποι που είναι επικίνδυνοι, τους βλέπουμε και τους ζούμε. Από τα στοιχεία που μας δίνουν στο νησί υπάρχουν αυτή τη στιγμή 27 εθνότητες. Μέχρι και μετανάστης από την Κούβα βρέθηκε στο νησί μας».

Καθημερινά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων:

«Όσοι συλλέγουν τα σκουπίδια έχουν θέμα καθώς αυτά δεν προέρχονται μέσα από τους κάδους αλλά από γύρω τους. Οι μετανάστες ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια για να βρουν ρούχα ή τρόφιμα; Δεν ξέρω τι ψάχνουν να βρουν. Φαίνεται ότι δεν τους αρκούν αυτά που τους παρέχουν».

Την ίδια στιγμή, παρατηρεί αυξημένα κρούσματα κλοπών και αναφέρεται σε μέτρα που παίρνει η τοπική κοινωνία:

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε κλοπή ξύλων, οικοδομικών υλικών για να φτιάξουν καταλύματα ώστε να προστατευτούν τώρα που θα μπει σιγά σιγά ο χειμώνας. Ο κόσμος έχει αρχίσει να βάζει κάγκελα στα σπίτια του. Περνούν από τις κρεμάστρες και παίρνουν ρούχα. Δεν τολμούμε να αφήσουμε τίποτα έξω. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι Σαμιώτες φυλάμε Θερμοπύλες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς. Μακάρι να μην φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. Ο κόσμος είναι σαν ένα καζάνι που βράζει, ζούμε επάνω σε μια ατομική βόμβα».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι κόβουν τα δάση για να χτίσουν σκηνές, καταπατούν κτήματα.

Παράλληλα, τονίζει ότι αρκετοί κάτοικοι φοβούνται να πάνε πλέον στο νοσοκομείο λόγω του μεταναστευτικού.

«Η κατάσταση του νοσοκομείου έχει φτάσει σήμερα στο απροχώρητο. Προσπαθούμε να έχουμε στο σπίτι άρρωστα μέλη της οικογένειάς μας για να μην πάμε στο νοσοκομείο. Σε ένα νοσοκομείο που ήταν υπόδειγμα για όλο το βορειοανατολικό Αιγαίο, σήμερα φοβόμαστε να πάμε για να μη κολλήσουμε ιώσεις. Να τονίσουμε επίσης ότι είχαν εξαλειφθεί κάποιες ασθένειες οι οποίες επανεμφανίζονται».

Και προσθέτει ότι όλα αυτά έχουν επιπτώσεις και ειδικά στην τοπική κοινωνία:

«Η κοινωνία της Σάμου δεν αντέχει άλλο. Ήμασταν μια ήσυχη, ήρεμη και πολιτισμένη κοινωνία. Σήμερα έχουμε χωριστεί σε μια κοινωνία καλών, κακών, σε αυτούς που τους στέλνουν αυτοί που δεν τους θέλουν και στον κόσμο που έχει αγανακτήσει. Η πλειοψηφία έχει αγανακτήσει, φοβόμαστε μήπως έχουμε άλλες εξελίξεις. Ο κόσμος μπορεί να εξεγερθεί».

Ποιος φταίει για αυτήν την κατάσταση;

«Από την Τουρκία έρχονται οι άνθρωποι. Είναι γεγονός ότι έρχονται από εκεί. Δεν γνωρίζω ποιος το προκαλεί, η για ποιο λόγο ξεκίνησαν», αναφέρει.

Παράλληλα όπως αναφέρει, οι κάτοικοι του νησιού είναι αντιμέτωποι με τη δημιουργία ενός hotspot.

«Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το νέο hotspot. Όχι μόνο δεν θέλουμε να ανοίξει καινούργιο αλλά θέλουμε να κλείσει το παλιό. Έχουμε δεχτεί όλο το Ανατολικό Αιγαίο τον χώρο του μεταναστευτικού. Δεν μπορούμε άλλο. Ας αναλάβουν κάποιοι άλλοι, ας φυλαχθούν τα σύνορα. Να σταματήσει αυτή η εισβολή. Η κοινωνία της Σάμου δεν το αντέχει αυτό».

Η πρώτη επαφή του με το ζήτημα της μετανάστευσης έγινε από την αρχή του. Ο ίδιος είναι και εθελοντής πυροσβέστης.

«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό το έχω ζήσει από την πρώτη του μέρα καθώς τυχαίνει να είμαι και εθελοντής πυροσβέστης. Βρέθηκα στις ομάδες που βοήθησαν τη μεταφορά των ατόμων που έφτασαν σε απόκρημνα μέρη του νησιού».

«Στις αρχές αγκυροβολούσαν σε απόκρημνα σημεία και για να τους βρουν άναβαν φωτιές που επεκτείνονταν στα δάση. Οι μισοί κάναμε κατάσβεση και οι άλλοι μισοί διάσωση. Υπάρχουν συχνές εστίες φωτιάς καθώς ανάβουν φωτιά για να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν».

Ωστόσο οι μετανάστες δεν ευθύνονται για τη μεγαλύτερη φωτιά που ξέσπασε το καλοκαίρι στο νησί. «Δεν προήλθε από το hotspot εκείνη η φωτιά. Ασφαλώς και δεν πρέπει πέφτουν όλες οι ευθύνες στους μετανάστες για όσα συμβαίνουν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ