Βαλκάνια

"Καίγονται" τώρα και θέλουν συμμαχίες Σκόπια και Αλβανία - Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητά ο Πενταρόφσκι

Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Ο Στέφο Πενταρόφσκι αφού υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια περίοδο έκτακτων περιστάσεων στην περιοχή, μια εβδομάδα μετά την έκβαση της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, στην οποία απορρίφθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες, πρότεινε το αμέσως επόμενο διάστημα να διεξαχθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην οποία θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης των σχέσεων καλής γειτονίας και ταυτόχρονα να απορριφθούν οι ιδέες των εναλλακτικών λύσεων για τη διεύρυνση. Ανέφερε ακόμη πως αν υπάρξει συμφωνία τα Σκόπια θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αυτήν την Σύνοδο.

Οι σχέσεις των Σλοπίων και της Αλβανίας είναι εξαιρετικές, σημειώνουν πρόοδο και υπάρχει μια εποικοδομητική και εντατική συνεργασία, ανέφερε ο Στέβο Πενταρόφσκι.

Επισήμανε ακόμη πως οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά ιστορικά στοιχεία, κοινή γεωγραφία, κοινό ευρωατλαντικό μέλλον και κοινές προκλήσεις όσον αφορά τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ