Κύπρος

«Ώρα μηδέν» στην Κυπριακή ΑΟΖ: Έφτασε στο τεμάχιο 7 το Yavuz - Αθήνα-Λευκωσία απλά παρακολουθούν!


Eντός του αδειοδοτημένου θαλάσσιου τεμαχίου 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) βρίσκεται πλέον το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω τεμάχιο έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI.

Η Τουρκία, αγνοώντας επιδεικτικά κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, εξέδωσε παράτυπη NAVTEX (οδηγία προς ναυτηλιομένους) δεσμεύοντας την περιοχή για παράνομες γεωτρήσεις. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι σε λίγες ημέρες το Γιαβούζ θα ξεκινήσει την γεώτρησή του σε νέα τοποθεσία, την οποία, όμως, δεν είχε προσδιορίσει.

Δείτε το ακριβές σημείο του YAVUZ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic: 

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο περιέχεται ο ισχυρισμός ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί δε ότι κάνοντας αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».

Επίσης σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Burak Ozugergin είπε: «Συνεχίσαμε να προειδοποιούμε τους Ε/κ. Μην προχωρήσετε σε μονομερή βήματα, τα οποία θα παραβιάσουν τα δικαιώματα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας εις βάρος των δικαιωμάτων των Τ/κ. Δεν αρκεί να λένε "μην ανησυχείτε θα σας δώσουμε μερίδιο από τα κέρδη"».

Από πλευράς της η Λευκωσία μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώνει ότι λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο μέτρα.
https://twitter.com/fatih_donmez/status/1179744943075713024?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...