Μέση Ανατολή

Η Χεζμπολάχ μιλάει για νέο εμφύλιο πόλεμο - Άγριες καταστάσεις παραμονεύουν στο Λίβανο - Έκρυθμη η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο

“Άγριες” καταστάσεις προβλέπονται στον Λίβανο, όπου οι αντίπαλες φατρίες ευρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, ενώ ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ προειδοποιεί για νέο τρομερό εμφύλιο πόλεμο, επισημαίνοντας ότι από πίσω από όλα αυτά υπάρχει “δάκτυλος” του Ισραήλ, που εκμεταλλεύεται τις μαζικές και πολυήμερες διαδηλώσεις του Λιβάνου.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης αυτής δηλώνει ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ναι μεν αυθόρμητα, αλλά τώρα χειραγωγούνται από εγχώριους και περιφερειακούς αντιπάλους,  όπως το Ισραήλ, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε έναν νέο ακόμα πιο τρομερό εμφύλιο πόλεμο την χώρα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες μαζικές αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες στο Λίβανο θα βυθίσουν τη χώρα σε έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ και άλλες χώρες ότι εργάζονται παρασκηνιακά για να επωφεληθούν από τις διαδηλώσεις και να πυροδοτήσουν αναταραχές.

Ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το Ιράν τρομοκρατικής οργάνωσης μίλησε για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες με σκληρά λόγια, τονίζοντας ότι αυτές προκλήθηκαν μετά την ανακοίνωση νέων φόρων που ακολούθησαν περικοπές των δημοσίων δαπανών, και τώρα υλοποιούνται για ένατη ημέρα.

https://twitter.com/AlmanarEnglish/status/1187784452061179905

Ο Νασράλα είπε, αν και οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν ως έκφραση θυμού ενάντια στην πολιτική διαφθορά και την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, τώρα τις εκμεταλλεύονταν πολιτικοί αντίπαλοι και διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις που αντιτίθενται στην Χεζμπολάχ.

"Τι σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί μεταβαίνουν στα σύνορα για να συμπαρασταθούν στους Λιβανέζους για να δείξουν αλληλεγγύη στις διαμαρτυρίες", ανέφερε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar της Χεζμπολάχ.  Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Nasrallah μίλησε με μια σημαία του Λιβάνου πίσω του, αντί για το έμβλημα της Χεζμπολάχ.

Η ίδιος προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα οδηγηθεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο, προκαλώντας φόβο για επιστροφή σε καταστάσεις που έζησαν οι Λιβανέζοι για 15 χρόνια το 1990.

"Δεν απειλώ κανέναν, απλά περιγράφω την κατάσταση", είπε. "Δεν φοβόμαστε την οργάνωση [Χεζμπολάχ], φοβόμαστε για τη χώρα", τόνισε ο ίδιος.

Εντούτοις, Ο Νασράλα ζήτησε από τους διαδηλωτές να πιέσουν την κυβέρνηση να αποφύγει τις φορολογικές αυξήσεις, αλλά επανέλαβε την αντίθεσή του στην παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου.

"Λόγω της δύσκολης οικονομικής, και πολιτικής κατάστασης στη χώρα, ενόψει της ασφάλειας και των πολιτικών εντάσεων που επικρατούν στην περιοχή, οποιοδήποτε κενό εξουσίας θα οδηγήσει σε χάος και κατάρρευση", δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Χεζμπολάχ είναι ένας σημαντικός πολιτικός παράγοντας στο Λίβανο και με τους συμμάχους της κατέχει την πλειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για την μόνη οργάνωση που δεν αφοπλίστηκε μετά τον δεκαπενταετή εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου.

Ο Νασράλα κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να εγκαταλείψουν τους δρόμους μετά από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Βηρυτό.

Πρωτοφανείς διαμαρτυρίες ξέσπασαν όμως και σε κάποια προπύργια της Χεζμπολάχ, με ορισμένους από τους υποστηρικτές να προβάλλουν συνθήματα ακόμα και εναντίον του αρχηγού τους.

Στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Λιβάνου, οι διαδηλωτές ήταν σιωπηλοί για να ακούσουν την ομιλία του Nasrallah σε ηχεία.

Καθώς πλησίασε στο τέλος της, η αστυνομία προχώρησε στη διάσπαση των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ από τους υπόλοιπους διαδηλωτές, ανέφερε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων AFP.

Ο Λίβανος ευρίσκεται σε ένα πολύ κομβικό σημείο ενώ πολλές πληροφορίες τον έφεραν εδώ και καιρό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω εξωτερικών και εσωτερικών προβλημάτων. Ένας ενδεχόμενος εμφύλιος πόλεμος στην όμορφη αυτή χώρα, θα διέλυε τελείως τις εσωτερικές δομές που στήριξαν την ειρήνη τόσα χρόνια, προκαλώντας αναταράξεις σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...