Κοινωνία

Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλιά μας;

Οι δύο απίστευτοι λόγοι που σβήνουμε κεράκια στα γενέθλιά μας.

Δεν το περίμενες.

Από τότε που ήρθαμε στον κόσμο είναι από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε. Μάλιστα πρώτα γνωρίσαμε αυτό και μετά να περπατάμε. Το να σβήνουμε κεράκια κάθε φορά που έχουμε γενέθλια.

Από τότε μας έγινε συνήθειο. Το γιατί όμως το κάνουμε αυτό και δεν τρώμε απλώς την τούρτα το αναρωτήθηκες ποτέ;

Tο έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με μια θεωρία οι αρχαίοι Έλληνες λέγεται ότι έφτιαχναν πίτες με μέλι, τις οποίες στόλιζαν με κεριά, προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος. Τα κεριά συμβόλιζαν τα αστέρια και το φεγγάρι. Υπάρχει όμως και άλλη θεωρία.

Αυτή λέει πως το σβήσιμο των κεριών προέρχεται από την Γερμανία του 18ου αιώνα. Οι Γερμανοί εμπλούτισαν λίγο τα κέικ που φτιάχνονταν μέχρι τότε και άρχισαν να φτιάχνουν τούρτες με ζαχαρόπαστα, τις οποίες στόλιζαν με κεριά. Συγκεκριμένα, το έθιμο καθιερώθηκε στο φεστιβάλ για παιδιά Kinderfeste. Συνήθιζαν δηλαδή πάνω στην τούρτα να βάζουν τόσα κεριά όσα ήταν τα χρόνια που ζούσε το παιδί, συν ακόμα ένα που συμβόλιζε την μακροζωία.

Για πολλούς τα αναμμένα κεριά συμβολίζουν «το φως της ζωής», ενώ άλλοι θεωρούν ότι διώχνουν μακριά το κακό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...