Κόσμος

Αντίδραση Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής: Η Γαλλία μπλόκαρε την ένταξη Σκοπίων και Τιράνων στην ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας. Η Γαλλία επικεφαλής του «μετώπου» των διαφωνούντων.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία φαίνεται να είναι αυτή που μπλοκάρει τη διαδικασία και για τις δύο βαλκανικές χώρες.

Για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτείται έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ και αυτό δεν επετεύχθη κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε κοινή δήλωση προς την Τουρκία για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Γιατί η Γαλλία μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας

Οι συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, έληξαν μετά από 7 ώρες δίχως τη συμφωνία στο θέμα της ένταξης Σκοπίων και Αλβανίας. Επικεφαλής του «μετώπου» των διαφωνούντων, φαίνεται πως ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων, η Γαλλία φαίνεται να είναι η μόνη που αντιδρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ένταξη της Αλβανίας, ωστόσο, συγκεντρώνει μικρότερη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς με τη Γαλλία συνασπίζονται Ολλανδία και Δανία.

Η διεύρυνσή της ΕΕ αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τους πολίτες της Γαλλίας, με το Παρίσι να υποστηρίζει ότι η ίδια η ενταξιακή διαδικασία απαιτεί αναθεώρηση και μεταρρύθμιση. Μέχρι λοιπόν να συμβεί αυτό, Σκόπια και Τίρανα πρέπει να περιμένουν, σύμφωνα με το Παρίσι.

Πρόεδρος Λιθουανίας: Υπάρχει απογοήτευση

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση», παραδέχτηκε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα σε δηλώσεις του μετά το «βέτο» στην ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε συναίνεση διότι «τρία κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις».

Ο Γκιτάνας Ναουσέντα αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει τα Σκόπια. «Άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση» είπε προσθέτοντας ότι «η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες».

Πρωθυπουργός Φινλανδίας: Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του ότι «δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα» και ευχήθηκε αυτό να αλλάξει. Ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν το ζήτημα θα τεθεί ξανά σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφή. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Απογοήτευση σε Τίρανα και τα Σκόπια

Την απογοήτευση τους είχαν εκφράσει νωρίτερα για το γαλλικό «βέτο» τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια, καθώς μέσα στην εβδομάδα είχε πραγματοποιθεί συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών όπου και πάλι υπήρξε μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης: Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, παρατήρησε από την πλευρά του πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους, με το «μπλόκο» σε Σκόπια και Αλβανία.

Σημειώνεται ότι παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την ενταξιακή προοπτική των δύο χωρών, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μακρόν την Τετάρτη, η Μέρκελ έκανε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της γαλλικής άποψης για αναμόρφωση των διαδικασιών διεύρυνσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...