Πολιτική

Αβραμόπουλος: Επιστρέφω στην Ελλάδα και στην ελληνική πολιτική


Συνάντηση με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, του οποίου η θητεία λήγει σε έναν μήνα συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, διαμηνύοντας την επιστροφή του στην ελληνική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, για το τρόπο που χειρίστηκε τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, σε μια, όπως είπε πρωτόγνωρη συγκυρία λόγω του προσφυγικού.

Παράλληλα, ανέφερε πως η πολιτική που υιοθέτησε ο κ. Αβραμόπουλος στο μεταναστευτικό, στέλνει ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι μόνον όταν σεβαστεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ως προς το προσφυγικό, μπορεί να δικαιώσει την θέση της ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και ως χώρας που προσδοκά ευρωπαϊκή προοπτική.

Τέλος ανέφερε πως η πορεία του Έλληνα Επιτρόπου αποτελεί πρόκληση για τον διάδοχό του στην Κομισιόν και ευχήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδώσει στον κ. Αβραμόπουλο στο μέλλον αυτό που του αναλογεί.

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο σχολιάζοντας πως αποτελεί την απαρχή ενός κύκλου συναντήσεων «αποχαιρετισμού των όπλων» η ολοκλήρωση της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιστρέφει, όπως είπε, «στην Ελλάδα και στην ελληνική πολιτική, όπου, και βέβαια, ανήκω».

Μιλώντας δε για το χαρτοφυλάκιό του σχολίασε:

«Έχει να κάνει και υπαρξιακά με το μέλλον της Ευρώπης, δεδομένου ότι, όπως πολύ σωστά είπατε, εκεί κρίνεται η αρχή της αλληλεγγύης πάνω στην οποία στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έχοντας την ευθύνη, λοιπόν, των θεμάτων μετανάστευσης, ασφάλειας, πολέμου κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και των ναρκωτικών αντιλαμβάνεσθε ότι επωμίσθηκα, εξ ονόματος της Ευρώπης, μία πολύ μεγάλη ευθύνη», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα προβλήματα μετανάστευσης θα υπάρχουν καιρό ακόμη αλλά έχουν ήδη δημιουργηθεί κάποιες σταθερές.

«Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε τότε, όπως και τα κράτη-μέλη, τώρα όμως είναι πιο έτοιμη, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον καιρό», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το προσφυγικό το τελευταίο διάστημα ανέφερε πως έχει πλέον επιτευχθεί τα ευρωπαϊκά σύνορα να ταυτιστούν με τα ελληνικά σύνορα, κυρίως με την ενίσχυση και αναβάθμιση της Frontex.

«Τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος, μπορώ να λέω με υπερηφάνεια ότι ανταποκρίθηκα με υψηλότητα ευθύνης. Διότι θα πω και κάτι τελευταίο: Ναι μεν ήμουν Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά δεν παρέλειψα ποτέ το αυτονόητο πατριωτικό μου καθήκον και η βοήθεια προς την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και η στήριξή μου ήταν αμέριστη, συνειδητή και βλέπω με ικανοποίηση ότι αυτό έχει αναγνωριστεί, γιατί αυτό -όπως σας είπα- ήταν το χρέος μου. Προβλήματα υπάρχουν, είμαστε εδώ από κοινού και μέσα σε πνεύμα συνεννόησης, εθνικής κυρίως, να τα αντιμετωπίσουμε. Η Ελλάδα είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και της έλαχε και ο κλήρος να είναι από τις πρώτες χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πίεση από το ζήτημα κυρίως των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος, ότι η Σουηδή Επίτροπος, που θα τον διαδεχθεί θα συνεχίσει τα ίδια χνάρια, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την μετανάστευση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...