Κόσμος

Τρόμος στους Χριστιανούς για επιστροφή του ISIS

SOS από τον επίσκοπο Βαβυλώνος των Χαλδαίων ΡΚαθολικών Basel Yaldo που επιβεβαιώνει τον «ισχυρό φόβο» της «επιστροφής του Ισλαμικού Κράτους».

Η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας  είναι "θεμελιώδους σημασίας" για άσκηση "πίεσης στην Τουρκία", σημειώνει η έκκληση του Πατριάρχη των Χαλδαίων Ρ/Καθολικών για μια εβδομάδα προσευχής για ειρήνη στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο πληθυσμός, o χριστιανικός και όχι μόνο, από το βόρειο Ιράκ "φοβάται την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους ", που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων και τις συνέπειες του χάους, να ανασυσταθεί.

Σε συνέντευξη στο AsiaNews ο Basil Yaldo επιβεβαιώνει τους φόβους μιας «νέα ανόδου» του κινήματος τζιχάντ που συνδέεται με τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Άγκυρα στη βόρεια Συρία για δεύτερη εβδομάδα. "Το έχουμε ήδη βιώσει αυτό - συνεχίζει - και υπάρχει έντονος φόβος ότι μπορεί να επιστρέψει".

Υποστηρίζει ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε η Τουρκία εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία αναμένεται να προκαλέσει αντίκτυπο στο γειτονικό Ιράκ. Όπως τονίζεται υπάρχει ένας ισχυρός κίνδυνος για ένα νέο κύμα προσφύγων σε μια περιοχή που εξακολουθεί να φέρει τις συνέπειες που είχε η άνοδος του ISIS το καλοκαίρι του 2014.

"Αυτή τη στιγμή - εξηγεί ο Yaldo - η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, αλλά η εικόνα είναι περίπλοκη γιατί ακόμη και εδώ η κατάσταση δεν είναι ειρηνική ", όπως προκύπτει από τις πρόσφατες" διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και σε άλλες περιοχές της χώρας ".

"Ο ΟΗΕ, η Ουάσινγκτον, οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο, όπου τελικά, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, μόνο οι φτωχοί άνθρωποι, ο πληθυσμός τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ πληρώνουν το κόστος" τονίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο της αυξανόμενης βίας και τρομοκρατίας, οι ανησυχίες των ηγετών της Ιρακινής Εκκλησίας αυξάνονται. "Χθες μιλήσαμε με τον Χαλδαίο επίσκοπο του Χαλεπίου, ο κ. Antoine Audo - λέει ο ίδιος - και μας περιέγραψε μια κατάσταση μεγάλης σύγχυσης". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Χαλδαίος Πατριάρχης των Ρωμαιοκαθολικών κ. Λουΐς Ραφαήλ Σάκο Α’ καλεί " όλες τις εκκλησίες στον κόσμο να προσευχηθούν για ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...