Ρωσία

Μήνυμα Ρωσίας σε Αθήνα-Λευκωσία: «Τα ελληνορωσικά δεν επηρεάζονται από τις σχέσεις Μόσχας- Άγκυρας» - «Παράνομη ενέργεια οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

Στις ελληνορωσικές σχέσεις επέλεξε να αναφερθεί ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΜΠΕ εξήρε τους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών.

«Βλέπαμε καμιά φορά ορισμένες παρανοήσεις, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν επηρεάσει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος διπλωμάτης.

Κατέστησε δε, σαφές ότι η Ρωσία εργάζεται για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανεξάρτητα του ποια κυβέρνηση υπάρχει στην Αθήνα.

Σε αυτό το σημείο προφανώς ομιλεί για τις παλλινωδίες της προηγούμενης Κυβέρνησης, όπου με κύριους υπεύθυνους τους κυρίους Τσίπρα-Κοτζιά, οι σχέσεις μας με την Μόσχα έφθασαν σε οριακό σημείο.

Και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε ότι οι επαφές επιτείνονται και καταλαβαίνω ότι σε δύο χρόνια θα γιορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που είναι γνωστό ότι η πηγή της ήταν στη Ρωσική Αυτοκρατορία».

Όσον αφορά τους τομείς ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτικών, διακοινοβουλευτικών, πολιτιστικών και των θρησκευτικών σχέσεων.

Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι το «τετ α τετ» θα έχει μεγάλη σημασία, καθώς «έχει περάσει καιρός από την προηγούμενη επίσκεψη».

«Νομίζω ότι θα είναι για αφορμή για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» έσπευσε να προσθέσει.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς αν οι στενές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας επηρεάζουν τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ο Τσιζόφ απάντησε αρνητικά, διαμηνύοντας ότι «πουθενά και ποτέ δεν κάνουμε φιλίες με άλλους εις βάρος τρίτων».

«Παράνομη ενέργεια οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

Ο Ρώσος πρεσβευτής, παράλληλα, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, έκανε ειδική μνεία στις τουρκικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

«Βεβαίως θεωρούμε ότι είναι παράνομη ενέργεια οι γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Βέβαια, δεν εμπίπτει στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι μία από τις τέσσερις χώρες που δεν είχαν υπογράψει τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με βάση το διεθνές δίκαιο, βεβαίως είναι παραβίαση» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Τάχθηκε δε, υπέρ του διαλόγου και των πολιτικών προσπαθειών, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, απορρίπτοντας σε πρώτη φάση την επιλογή των κυρώσεων.

«Αν με ρωτούσατε τι σκεφτόμαστε για τυχόν κυρώσεις, οι κυρώσεις δεν είναι κάτι που βοηθάει στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Πρέπει να υπάρχει διάλογος, πρέπει να υπάρχει μια θέση αρχής» δήλωσε, ενδεικτικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την «πάγια θέση» της Μόσχας:

«Η πρώτη φορά που η λέξη “ομοσπονδία” εμφανίστηκε ήταν το 1965, σε μια συνέντευξη του Αντρέι Γκρομίκο και δεν άρεσε στους φίλους μας τους Ελληνοκύπριους τότε, αλλά πέρασαν χρόνια και σήμερα νομίζω ότι είναι ο μοναδικός δρόμος προς την επίλυση του προβλήματος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...