Κόσμος

Απειλές Τουρκίας κατά Κύπρου, ΤΟΤΑL & ΕΝΙ - «Τρελάθηκε» η Άγκυρα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας!


Προβληματισμένοι είναι οι Τούρκοι με τις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο, καθώς η Λευκωσία συνάπτει συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Aksoy αντέδρασε στις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν έρευνες για υδογονάνθρακες σε σημεία που είναι στη δικαιοδοσία μας και προειδοποιούμε την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην μπει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Αναλυτικά:

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ με ανακοίνωση του αναφέρει πως: «Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην Γαλλική ΤΟΤΑL και Ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν Κυπριακή ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα τω Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας.

Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες πολλές φορές μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 ανήκει στην χώρα μας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Ο Άκσοϊ αναφέρει πως «η χώρα μας δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μας από ξένες χώρες, εταιρείες και πλοία και θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αφού κατηγορεί τη Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα, καταλήγει και τονίζει: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες τις οποίες βασίζονται στα παράνομα οικόπεδα των ελληνοκυπρίων , πως δεν θα μπορούν να διεξαχθούν έρευνες σε περιοχές εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Όπως ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα, υπογραφές για αδειοδότηση κοινοπραξίας Total και Eni στο Τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για είσοδο της Total στα Τεμάχια 2, 3, 8 και 9 ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας ενέκρινε την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία TOTAL και ΕΝΙ με ποσοστά 50-50 τον περασμένο Ιούλιο ενώ σε κλειστή συνεδρία είχε ενημερώσει Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Υπουργικό ενέκρινε την είσοδο της TOTAL στα τεμάχια που διαχειριζόταν η ENI. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Υπουργό στο τεμάχιο 2 όπου θα εισέλθει η TOTAL με 20% στο τεμάχιο 3 με ποσοστό 30%, στο τεμάχιο 9 με ποσοστό 20% και στο τεμάχιο 8 που θα εισέλθει με ποσοστό 40%.

Ο Υπουργός μίλησε επίσης και για το γεωτρητικό πρόγραμμα της ΚΔ ενώ είχε αναφέρει πως ο προγραμματισμός γίνεται για να αρχίσει ένα εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα, τέλος του 19 αρχές του 20 με 9 γεωτρήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.
https://twitter.com/cnnturk/status/1174699262069944320?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Aksam/status/1174700284221775872?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ