Κοινωνία

Eικόνες διάλυσης στους αναρχικούς: Τους γυρίζουν την πλάτη οι Εξαρχειώτες, εγκαταλείπουν το καράβι & οι... θεωρητικοί

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα europeaninterest.eu για την αναρχία στην Ελλάδα και το μέλλον της στα Εξάρχεια μετά και την εκλογή της νέας κυβέρνησης, που έχει βαλθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο όπως διαφαίνεται και από τις συστηματικές επιδρομές της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι βίαιες επιθέσεις έχουν στρέψει πολλούς κατοίκους της περιοχής, αλλά και θεωρητικούς της αναρχίας ενάντια στο αυτοαποκαλούμενο αναρχικό κίνημα.

Αφού το άρθρο κάνει ένα ιστορικό της αναρχίας αναφορικά και στις σχέσεις με την τρομοκρατία, περνάει από την δολοφονία Γρηγρόπουλου και τα γεγονότα της Μαρφίν και φτάνει μέχρι την κλοπή της κάλπης στις εκλογές και κυρίως καταθέτει μαρτυρίες.

Αναφέρεται αρχικά σε μια ανοιχτή επιστολή, των κατοίκων των Εξαρχείων που παραπονέθηκαν ότι η ανομία κυβερνούσε τη γειτονιά τους, με τους δράστες να εισβάλλουν σε σπίτια, να καίγονται αυτοκίνητα και να βλάπτουν τη δημόσια περιουσία.

«Πιστεύουν ότι είμαστε απλά κακοποιοί», δήλωσε ο Αντώνης για τη σχέση μεταξύ ντόπιων και αναρχικών.

"Δεν ξέρω ποιος είναι ο κύριος στόχος, πραγματικά δεν ξέρω πραγματικά", δήλωσε ο Nuno Cassola Marques για το κίνημα. Ο Marques, ένας ντόπιος Πορτογάλος, έζησε στην Αθήνα για περισσότερα από τρία χρόνια. "Τις περισσότερες φορές νιώθω ότι είναι μόνο κενές χειρονομίες."

"Δεν είμαι σίγουρη ποιοι ακριβώς είναι οι αναρχικοί και ποιες είναι οι καθαρές προθέσεις τους", δήλωσε η Λιάνα Θεοδωράτου, η οποία μεγάλωσε στην Εξάρχεια και τώρα εργάζεται ως διευθύντρια του καλοκαιρινού προγράμματος του  New York University στην Αθήνα.

"Είναι το χειρότερο είδος", δήλωσε η Βικτόρια Καράτζα, που μελετά αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα Εξάρχεια. «Πολλές φορές αρχίζουν «μάχες» με τους μπάτσους στην περιοχή. Έρχονται μέσα στο πανεπιστήμιο, σπάζουν τα μάρμαρα και τα ρίχνουν στους μπάτσους. Καταστρέφουν τα κτίριά μας. "

"Είμαι απλά απογοητευμένος από το κίνημα ως σύνολο", δήλωσε ο 22χρονος φοιτητής ψυχολογίας Αντώνης, ο οποίος αναγνωρίζει τον εαυτό του ως αναρχικό κομμουνιστή χωρίς καμία σχέση με καμια συγκεκριμένη αναρχική ομάδα. "Δεν υπάρχει κατεύθυνση" στο κίνημα, σκέφτεται. Ο Αντώνης δεν ήθελε να μοιραστεί το επώνυμό του, φοβούμενος ότι "οι λάθος άνθρωποι" θα τον ακολουθήσουν αν μάθαιναν ότι είχε μιλήσει με δημοσιογράφο.

"Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι προδοσία να μιλάμε με δημοσιογράφους", εξήγησε ο Jason, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν μέλος δύο ισχυρών αναρχικών ομάδων για περισσότερο από μια δεκαετία. Επίσης, ζήτησε να παραμείνει μη αναφερόμενο το επώνυμό του.

«Χρησιμοποιούν γλώσσα πολύ πολιτικά γεμάτη, αλλά δεν έχουν τίποτα να πουν» δήλωσε η Σοφία Παπαϊωάννου, καθηγήτρια λατινικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία είχε πολλές συζητήσεις με φοιτητές που αναγνωρίζoνται ως αναρχικοί.

Κι αυτές είναι μονάχα μερικές από τις πολλές μαρτυρίες που συνοδεύουν το άρθρο.

Όπως αναφέρει το άρθρο που δεν έχει...προλάβει τις τελευταίες επαναλαμβανόμενες δράσεις της Αστυνομίας στην περιοχή στην πραγματικότητα, οι συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν γίνει σχεδόν εβδομαδιαία ρουτίνα στην Εξάρχεια.

Ενώ ο Αντώνης εγκρίνει κάποιους τύπους βίαιων ενεργειών – ενάντια στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής - επικρίνει τις εβδομαδιαίες συγκρούσεις. «Δεν έχει νόημα, τροφοδοτούμε το θέαμα», είπε, εξηγώντας ότι οι συγκρούσεις προσθέτουν μόνο στο αντιαναρχικό συναίσθημα μεταξύ των ντόπιων.

Ο Μαρκς, ο οποίος ζει κοντά στην Εξάρχεια, είναι σκεπτικός για το αποτέλεσμα των συγκρούσεων. «Βάζω Μολότοφ το Σάββατο, έτσι είμαι αναρχικός. Αλλά τι κάνει; Ποιες είναι οι αλλαγές που κάνει; "

Το άρθρο μάλιστα επεκτείνεται και στο μεταναστευτικό κάνοντας λόγο για “παραπλανητική αλληλεγγύη”

Ο Αντώνης δίνει το στίγμα: "Είναι παράνομο, αλλά είναι ανθρώπινο."

Συμπερασματικά μιλώντας για το μέλλον για τους αναρχικούς το άθρο σχολιάζει:

“Με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στην Εξάρχεια και τους αναρχικούς κατοίκους της.

Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα, συνελήφθη από την τοπική αστυνομία. (...) Στις αρχές Αυγούστου, δύο άλλα μέλη του Rρουβίκωνα έλαβαν ποινές φυλάκισης για επίθεση. Πριν από λίγες ημέρες, το ελληνικό κοινοβούλιο ανακάλεσε τον νόμο περί ασύλου. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί να καταργήσει το νόμο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση αποκάλυψε τις πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό της να επανασχεδιάσει τοα Εξάρχεια. Το makeover θα συμπεριλαμβάνει πληροφορίες για την έξωση ατόμων από καταλήψεις.

"Δεν ανησυχούμε", δήλωσε στέλεχος του Ρουβίκωνα ονόματι Βίκτωρ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι αναρχικές ομάδες στην Αθήνα θα συναντηθούν και θα αντιμετωπίσουν τη Νέα Δημοκρατία. "Τα Εξάρχεια είναι ακόμα εδώ", είπε.

Ο πρώην αναρχικός Jason ήταν λιγότερο αισιόδοξος. Πολλοί από τους ανθρώπους που γνώριζε στο αναρχικό κίνημα έχουν φύγει εδώ και καιρό και αισθάνονται αποξενωμένοι από τη βία που χρησιμοποιούν πολλοί αναρχικοί.Στα μάτια του, το κίνημα έχει χάσει όλη την πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Αλλά, όπως και ο Βίκτορ, πιστεύει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να επανασχεδιάσει τα Εξάρχεια θα οδηγήσει σε προσωρινή ενίσχυση του κινήματος. "Αν οι αναρχικοί γνωρίζουν πώς να κάνουν κάτι καλά, αυτό είναι να αντιστέκονται στην καταστολή της αστυνομίας"είπε. “

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...