Πολιτική

Υπόθεση Novartis: «Πακιστανικά» καρτοκινητά έδιναν στους... μάρτυρες

Σαν να μην έφταναν οι καταθέσεις σε διαμέρισμα-«γιάφκα», η Αστυνομία, για να διαφυλάξει την ασφάλεια της επικοινωνίας των μαρτύρων με αστυνομικούς και εισαγγελείς, τους έδωσε τηλέφωνα που είχαν δηλωθεί από Πακιστανούς. Σήμερα η κατάθεση Στουρνάρα. Τέλη της εβδομάδας θα κατατεθεί η πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής.

Τον μίτο της Αριάδνης σε μια υπόθεση που ξεκίνησε σαν εξαγορά γιατρών από τη Novartis, στη συνέχεια επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί σαν δωροδοκία πολιτικών προσώπων και πλέον αποκαλύπτεται ως ενορχηστρωμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, σε ένα σκηνικό κινηματογραφικό, όπου προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να ενοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα, σύρονταν για καταθέσεις ακόμη και σε διαμερίσματα-«γιάφκες», καλούνται να βρουν οι βουλευτές που θα λάβουν μέρος στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής από κοινού με τους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση Novartis.

Οι τρεις «κουκουλοφόροι» μάρτυρες, συνοδεία αστυνομικών, μεταφέρονταν για πολύωρες καταθέσεις σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Αλεξανδρουπόλεως -ανάμεσα στην οδό Μιχαλακοπούλου και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας-, προκάλεσε αναταραχή στους δικαστές που χειρίζονταν την υπόθεση και τελικώς επιβεβαιώθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πηγές προσκείμενες στην Ελένη Τουλουπάκη έλεγαν ότι το διαμέρισμα που αποκαλούνταν «γιάφκα» από τους τρεις μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος επελέγη από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας. Παλαιότερα οι καταθέσεις δίνονταν και στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην οδό Λουκάρεως, και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Ελένη Τουλουπάκη πάντοτε παρούσα. Στο κτίριο της ΓΑΔΑ, λόγω κακής ηχομόνωσης και ελλιπούς οργάνωσης των συναντήσεων μεταξύ εισαγγελέων και μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, οι κουκουλοφόροι όχι μόνο γνώριζαν ο ένας την ταυτότητα του άλλου, αλλά είχαν και συνομιλίες μεταξύ τους.

Απολύτως αξιόπιστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ» αναφέρουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες επικοινωνούσαν με τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει την προστασία τους και τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς με... πακιστανικά κινητά τηλέφωνα, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Όταν η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να διαφυλάξει την ασφάλεια των επικοινωνιών για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και καταφεύγει στη χρήση καρτοκινητών που έχουν δηλωθεί από Πακιστανούς και άρα δεν μπορούν να ταυτιστούν με τους πραγματικούς χρήστες των κινητών τηλεφώνων, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο διάτρητο είναι το όλο σύστημα. Οταν από την Ασφάλεια προμηθεύουν με... πακιστανικό τηλέφωνο τους μάρτυρες που κατέθεταν εναντίον πολιτικών προσώπων, αυτό σημαίνει αφενός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να διασφαλίσουν το απόρρητο των επικοινωνιών με άλλον τρόπο και αφετέρου ότι έχουν βάσιμες ανησυχίες πως κάποιοι άλλοι παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες...

Κοινοβουλευτική διερεύνηση της σκευωρίας

Περί τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση για συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτικής) με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας από τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Για να ληφθεί η τελική απόφαση προβλέπεται χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδων για τη σύγκληση της Ολομέλειας και την ψηφοφορία. Ερευνα για άλλα πρόσωπα στη συνέχεια της διαδικασίας δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν -είτε στη Βουλή είτε στη Δικαιοσύνη- προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα από πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη νοσηρή υπόθεση. Κι αν αυτή την περίοδο στο στόχαστρο βρίσκεται ο «Ρασπούτιν» που κατηγορείται από ανώτατους δικαστικούς για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με σκοπό να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες περί δωροδοκίας για οκτώ πρώην υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την εμπλοκή στη σκευωρία και άλλων προσώπων από τον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακινούσε κάποιος παράγοντας τους εισαγγελείς Διαφθοράς Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη να λειτουργούν μεροληπτικά; Υπήρξε κάποιου είδους ομάδα στελεχών που έκανε την επιλογή να πολιτικοποιηθεί μια έρευνα που αφορούσε τις επιλεκτικές σχέσεις γιατρών με τη Novartis; Πώς η έρευνα που αφορούσε χορηγίες σε γιατρούς μέσω συνεδρίων, μελετών προς όφελος της Novartis ή άλλων ωφελημάτων «μεταμορφώθηκε» σε ομίχλη για την ηθική πολιτικών που συμπτωματικά ήταν τα βασικά πρόσωπα που ασκούσαν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ με αμφιλεγόμενες και αναπόδεικτες καταθέσεις βασισμένες σε φανταστικά γεγονότα που δεν στοιχειοθετούνται; Μπορεί να εντοπιστεί ιθύνων νους πίσω από τη διαπιστωμένη αλλαγή καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων αναλόγως της πολιτικής συγκυρίας;

Γιατί δύο από τους τρεις καταγγέλλοντες «προστατευόμενους» μάρτυρες στράφηκαν εθελοντικά στους Αμερικανούς του FBI; Προσδοκούσαν άραγε οικονομικά ανταλλάγματα, με δεδομένο ότι σε περίπτωση επιδίκασης προστίμου οι λεγόμενοι whistleblowers αμείβονται με ποσοστό 10%-30%;

Επαληθεύεται η κατάθεση του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή για το αόρατο χέρι του «Ρασπούτιν» που συντόνιζε τους διενεργούντες την ποινική διερεύνηση και προσπαθούσε να τους χειραγωγήσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση; Υπήρχε άλλο κέντρο που συντόνιζε τις καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, την Εξεταστική που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους 8+2 πολιτικούς με συμμετοχή -ίσως- προσώπων που βρίσκονταν στο περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού;

Στο πλαίσιο της Προανακριτικής που μπορεί να ζητήσει από άνοιγμα λογαριασμών μέχρι άρση τηλεφωνικού απορρήτου αναμένεται να κληθούν για κατάθεση οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς και οι εποπτεύοντες δικαστικοί όπως ο Ιωάννης Αγγελής και η Ξένη Δημητρίου, τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόσωπα που αναφέρονται από τους μηνυτές ή τους μάρτυρες. «Ας πάμε σε Προανακριτική, αλλά ας μην είναι τζούφιο», είπε στο «ΘΕΜΑ» πρόσωπο του οποίου οι τοποθετήσεις για την υπόθεση Novartis αντιμετωπίζονται σαν ευαγγέλιο από τον πολιτικό κόσμο και πρόσθεσε: «Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρέπει να κινηθεί για τον συγχρονισμό των ερευνών, διότι αν η Βουλή κινηθεί πρόωρα η διερεύνηση μπορεί να πέσει στο κενό».

Καλούνται να καταθέσουν Γιάννης Στουρνάρας και Ελένη Ράικου

Δύο σημαίνοντα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Novartis, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, έχουν κληθεί να καταθέσουν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη οι οποίοι διενεργούν ποινική προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτημα για αποχαρακτηρισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».

Το πρώτο σημαντικό πρόσωπο είναι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ήταν στη λίστα των δέκα πολιτικών προσώπων που στάλθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή ως εμπλεκόμενος στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όπως έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.


Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας καλείται να καταθέσει για τη σκευωρία της Novartis

Το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο που θα προσέλθει στο μέγαρο του Αρείου Πάγου για να καταθέσει είναι η παραιτηθείσα εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία μέσω των κύκλων της απέδωσε το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Την κυρία Ράικου διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη.

Κι ενώ ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση της Novartis, έγινε γνωστό ότι το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για ανάκληση των εισαγγελικών παραγγελιών με τις οποίες χαρακτηρίστηκαν «προστατευόμενοι μάρτυρες» ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση».

Μάλιστα, η πρόεδρος του Ζ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που απέρριψε το αίτημα του κ. Στουρνάρα για τον αποχαρακτηρισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, ήταν η προταθείσα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Αγγελική Αλειφεροπούλου (τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπέγραψε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για τις προαγωγές δικαστών που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση).

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2018 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των προστατευόμενων δύο μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.

Με τη μήνυσή του ο κ. Στουρνάρας ζητεί την ποινική δίωξη των δύο «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», όπως είναι η νομική επίσημη ορολογία τους, μετά τις ψευδείς καταθέσεις τους, όπως τις κατονομάζει, ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στις οποίες ενέπλεξαν στην υπόθεση τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ο επόμενος μάρτυρας που θα καταθέσει στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου είναι η Ελένη Ράικου. Η εισαγγελική λειτουργός, μέσω κύκλων της, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έκανε για πρώτη φορά αναφορά για παρεμβάσεις που δέχθηκε από πολιτικό πρόσωπο («Ρασπούτιν»).

Αναλυτικότερα, οι κύκλοι της κυρίας Ράικου, με αφορμή «ασύστολα ψεύδη» εφημερίδας προσκείμενης στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα «άθλια δημοσιεύματα κατευθυνόμενης μερίδας του Τύπου από τον "Ρασπούτιν"», υποστηρίζουν ότι άνοιξε «την αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση του εν λόγω κυρίου εστιάζοντας στις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Ο εν λόγω εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος νταβατζή, της υποδείκνυε πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”».

Οι ίδιο κύκλοι ότι «και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών. Η συνέχεια θα αποκαλύψει πράγματα που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου».

Πάντως, όπως λένε συνάδελφοι της Ελένης Ράικου, αν αποφασίσει να ανοίξει το στόμα της, «θα καούν πολλά πρόσωπα τόσο στον χώρο της Δικαιοσύνης όσο και στον πολιτικοεπιχειρηματικό κόσμο».

Σειρά για να προσέλθουν να καταθέσουν έχουν ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η κυρία Τουλουπάκη, οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης κ.ά.

Πηγή: protothema.gr (Μάκης Πολλάτος, Παναγιώτης Τσιμπούκης)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...