Βαλκάνια

Σε πανικό πλέον οι Αλβανοί: Η Ρωσία έτοιμη να προμηθεύσει με S-400 την Σερβία - Τίρανα-Κόσοβο στο στόχαστρο της Μόσχας

«Βόμβα» έριξε ο Σέρβος πρέσβης στην Ρωσία για την πιθανότητα απόκτησης S-400 από το Βελιγράδι μαζί με το πυραυλικό σύστημα Pantsir-S.   

"Η εκπαίδευση των μελών των Σερβικών ενόπλων δυνάμεων στο σύστημα S-400 στη Ρωσία, η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου, παράλληλα με τις καλές σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πεκίνου και η πρόσφατη απόλυση ενός ακόμη Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας, έχουν περιπλέξει την κατάσταση στα Βαλκάνια", αναφέρει ο νέος πρεσβευτής της Σερβίας στη Ρωσία Μίροσλαβ Λαζάνσκι, ο οποίος είναι γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής.

Στο Αστραχάν, διεξάγονται οι πρώτες κοινές ασκήσεις των δυνάμεων αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας και της Σερβίας. Εκεί, μέλη των σερβικών ενόπλων δυνάμεων εκπαιδεύονται εντατικά στα συστήματα πυραύλων S-400 και στο πυραυλικό σύστημα Pantsir-S.

«Εάν παρακολουθήσατε προσεκτικά την τελευταία συνάντηση μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Βούτσιτς, θα μπορούσατε να δείτε μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την μεταφορά ρωσικών όπλων στη Σερβία και θα μπορούσατε να συμπεράνετε ότι" κάτι μεγάλο κρυβόταν πίσω από το λόφο", αλλά δεν ήθελαν να το ανακοινώσουν εκείνη τη στιγμή. Πρόκειται για  μια μεγάλη έκφραση της εμπιστοσύνης της Ρωσίας στη Σερβία, και μια άλλη απόδειξη των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο νέος πρεσβευτής της Σερβίας στη Ρωσία για τους S-400.

https://youtu.be/46m9KKOYRDU

Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν επίσης σε μια τακτική άσκηση με την διεξαγωγή πραγματικών πυρών μαζί με ρωσικές μονάδες της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας.

Ο Λάζανσκι αποκάλυψε  ότι μέλη των Σερβικών ενόπλων δυνάμεων είχαν διεξάγει και με το ΝΑΤΟ παρόμοιες ασκήσεις, αλλά όχι τέτοιας ποιότητας όπως με τους Ρώσους.

«Η ποιότητα της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία είναι πολύ υψηλότερη σε στρατιωτικούς όρους απ 'ό, τι με το ΝΑΤΟ, επειδή με τους Ρώσους υλοποιούμε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Λάζανσκι.

Εκτός από τη συνεργασία με την Ρωσία, η Σερβία έχει εξαιρετικές σχέσεις και με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η πρόσφατη επίσκεψη των Κινέζων αξιωματούχων στη Σερβία διήρκεσε πέντε ημέρες.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η Κίνα έχει δωρίσει εξήντα στρατιωτικά συστήματα στη Σερβία, καθώς και μεγάλο αριθμό ασθενοφόρων και ελαστικών σκαφών για τον Δούναβη», ανέφερε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι λόγω των καλών σχέσεων της Σερβίας με την Κίνα και τη Ρωσία, το Βελιγράδι δέχεται μεγάλες πιέσεις από δυτικούς αξιωματούχους, αλλά τονίζει ότι η χώρα του είναι στρατιωτικά ουδέτερη και υλοποιεί σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα προσφέρει εξελιγμένο οπλισμό.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, σύμφωνα με τον Λαζάνσκι συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων του.

«Ο κ. Πάλμερ ανέφερε εξαρχής ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στην Σερβία για να προκαλέσει χάος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το δεύτερο μέρος της δήλωσης του Αμερικανού επιτετραμμένου, που αναφέρει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να ενταχθούν όλες οι βαλκανικές χώρες στην ευρωατλαντική κοινότητα.

Εμείς ως Σερβία  έχουμε καταστήσει σαφές ότι είμαστε στρατιωτικά ουδέτερη χώρα και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εξομοιώντεαι  με την ευρωατλαντική κοινότητα. Αν ο Παλμέρ σκέφτεται ότι ο χώρος αυτός είναι ασταθής επειδή η Σερβία δεν είναι στο ΝΑΤΟ, τότε αυτό αφορά την  ανεύθυνη συμπεριφορά μιας παγκόσμιας υπερδύναμης και όχι κάποιας άλλης χώρας», ανέφερε ο Λάζανσκι.

Έτσι το MEGA-συμβόλαιο για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων αφορά καθαρά την απόρριψη εκ μέρους του Βελιγραδίου της ιδέας εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το υπόλοιπο κομμάτι αφορά την αντιμετώπιση του «καλπάζωντα» αλβανικού εθνικισμού που ετοιμάζει να βάλει μπουρλότο στα Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ