Ρωσία

Ρωσική πυρηνική “εκστρατεία”: Μετά από την Τουρκία η Μόσχα αποκτά επιρροή και δις στην Αφρική

Η Ρωσία επιχειρεί να αποκτήσει επιρροή αλλά και πολλά δισεκατομμύρια στην Αφρική, πουλώντας σε χώρες της. Ο Guardian που ασχολείται με το θέμα, επικαλείται απόψεις ειδικών που λένε ότι η τεχνολογία που προωθεί η Ρωσία “είναι ακατάλληλη και δύσκολα θα επωφεληθούν απ΄ αυτή οι φτωχότεροι λαοί της ηπείρου”. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία έχει αναλάβει να βάλει την Τουρκία στις χώρες που θα χρησιμοποιούν σύντομα πυρηνική ενέργεια. Για πολιτικούς σκοπούς, λέει ο Ερντογάν, αλλά η καχυποψία είναι λογικό να υπάρχει.

Ο Guardian γράφει για την ρωσική πυρηνική “εκστρατεία” στην Αφρική:

“Εκπρόσωποι της Rosatom, της ρωσικής κρατικής εταιρείας υπεύθυνης τόσο για τη στρατιωτική όσο και για την πολιτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, έχουν προσεγγίσει τους ηγέτες δεκάδων αφρικανικών χωρών τα τελευταία δύο χρόνια.

Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει αντιδραστήρα 29 δισ. δολαρίων για την Αίγυπτο, έχει συνάψει συμφωνίες με την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, τη Γκάνα, τη Νότια Αφρική και άλλους.

Η Νιγηρία έχει μια συμφωνία με τη Rosatom για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα και έχουν υπογραφεί λιγότερο φιλόδοξες συμφωνίες συνεργασίας με το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Η Ρωσία δημιούργησε επίσης γραφεία για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στη Ζάμπια, με καλοσχεδιασμένες εκστρατείες ενημέρωσης που αποσκοπούν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Οι νικητές ενός διαγωνισμού σε ολόκληρη την Αφρική βραβεύτηκαν με ένα «εκπαιδευτικό» ταξίδι στη Ρωσία που περιελάμβανε επισκέψεις σε πυρηνικό σταθμό και στην «πόλη της επιστήμης» το Obninsk.

Ένα τυπικό πακέτο που προσφέρεται σε ένα κράτος που ενδιαφέρεται για πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνει γενναιόδωρα δάνεια και μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας. Η Ρωσία έχει δανείσει στην Αίγυπτο το 85% του κόστους κατασκευής του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Η Rosatom εκπαιδεύει τοπικούς ειδικούς στην πυρηνική φυσική και ενέργεια σε πολλά αφρικανικά έθνη και διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα υποτροφιών στην Κένυα.

Η Rosatom συγκαταλέγεται μεταξύ των διεθνών ομίλων που εξάγουν τεχνολογία ελαφρού ύδατος, η οποία θεωρείται γενικά ως η ασφαλέστερη, και κατασκευάζει αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος 13 δις δολαρίων στο Μπαγκλαντές. Ωστόσο, αυτοί οι αντιδραστήρες παράγουν συνήθως περισσότερα από 1.000 megawatts και πολύ λίγες χώρες στην υποσαχάρια Αφρική έχουν την ικανότητα να διανείμουν αυτήν την ποσότητα ενέργειας.

Ο βασικός κανόνας στη βιομηχανία είναι ότι καμία ενιαία εγκατάσταση δεν θα πρέπει να παρέχει περισσότερο από το 10% του συνόλου της δύναμης μιας χώρας. Μόνο η Νιγηρία και η Νότια Αφρική συμμορφώνονται με αυτή τη σύσταση.

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας λένε ότι οι μεγάλοι χρόνοι κατασκευής των πυρηνικών αντιδραστήρων επιτρέπουν στις φτωχότερες χώρες να αναπτύξουν την υποδομή τους. Ωστόσο, ο Névine Schepers, πυρηνικός εμπειρογνώμονας στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η τεχνολογία ελαφρού ύδατος δεν ήταν κατάλληλη για πολλές αφρικανικές χώρες.

“Όσον αφορά την οικονομία, οι μικρότερες χώρες που έχουν πολύ δρόμο να αναπτύξουν τα δίκτυά τους θα ήταν καλύτερα να στραφούν σε κάτι μικρότερο από αρθρωτά αντιδραστήρια”, ανέφερε.

Η τεχνολογία για φθηνότερους αντιδραστήρες που θα παράγει περίπου 300MW αναπτύσσεται στη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.
“Παρά τις αδυναμίες της υποδομής του δικτύου στην Αφρική, η τελευταία γενιά δοκιμασμένων« μεγάλων »αντιδραστήρων εξακολουθούν να είναι οι σαφείς νικητές στις περισσότερες περιπτώσεις όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», υποστηρίζει η Rosatom .

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι τα ακριβά έργα που ευνοούνται από τη Rosatom δεν θα ωφελήσουν τους φτωχότερους ανθρώπους της Αφρικής.

Η πώληση της πυρηνικής τεχνολογίας αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας από τη Ρωσία για την οικοδόμηση επιρροής, εξουσίας και εμπορίου σε όλη την Αφρική,.

Πολλές από τις αφρικανικές χώρες που έχουν υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τη Rosatom διοικούνται από σχήματα ή άτομα που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις με τη Ρωσία ή – πιο συχνά – με την ΕΣΣΔ.

Στις αρχές Απριλίου, ο πρόεδρος της Αγκόλα João Lourenço επισκέφθηκε τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και κορυφαίους αξιωματούχους για να συζητήσει για πωλήσεις όπλων, την εξόρυξη διαμαντιών και την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Ρωσία παρέδωσε έξι μαχητικά αεροσκάφη Su-30K στην Αγκόλα φέτος και δύο ακόμη αναμένονται στο δεύτερο μέρος μιας συμφωνίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Lourenç, ο οποίος πολέμησε στον πόλεμο ανεξαρτησίας της Αγκόλας ενάντια στην Πορτογαλία, σπούδασε στη Μόσχα από το 1978 έως το 1982. Η Αγκόλα ήταν πεδίο μάχης του Ψυχρού Πολέμου και η ΕΣΣΔ υποστήριξε το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλας, το κυβερνών κόμμα.

Ο Alex Vines, επικεφαλής του προγράμματος της Αφρικής στο Chatham House, δήλωσε ότι “επανενεργοποίηση των παλαιών σοβιετικών δικτύων” υπήρξε σαφής στρατηγική στη Μόσχα για μερικά χρόνια. “Η παλιά ιστορία μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο σε ορισμένα μέρη.”

Πηγή: militaire.gr (Πάρις Καρβουνόπουλος)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...