Μέση Ανατολή

Προαναγγελία πολέμου από τον Μπ.Νετανιάχου: "Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία στη Γάζα" - "Ζεσταίνονται" οι IDF

Έτοιμος για όλα δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προαναγγέλοντας πολεμική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας λίγο πριν τις εκλογές, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους που διχάζονται ανάμεσα στον ίδιο και την αντιπολίτευση του πρώην αρχηγούν των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η περίοδος που διανύει η Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς εκτός των πολυάριθμων ενόπλων συγκρούσεων που ξεσπούν μέρα με τη μέρα, οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται αναμένεται να διαμορφώσουν το γεωπολιτικό τοπίο των επόμενων μηνών. Συνεπώς, μια νέα εκστρατεία στη Γάζα πρόκειται να πυροδοτήσει μια σειρά διεθνών εξελίξεων και αντιδράσεων που θα επηρεάσει άμεσα και την πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Μια νέα πολεμική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι πολύ πιθανή, δήλωσε χθες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνεχίζοντας τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης Τρίτης.

«Πιθανόν δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουμε μια μεγάλη εκστρατεία, έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Γάζα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, επικαλούμενος την εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου να δίνει αγώνα στήθος με στήθος απέναντι στην αντιπολιτευόμενη Γαλανόλευκη Συμμαχία, του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχειρεί να συσπειρώσει το συντηρητικό ακροατήριο.

Την Τετάρτη, προανήγγειλε προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, κίνηση που προκάλεσε θύελλα διεθνών αντιδράσεων. Χθες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναχώρησε για το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξοχική κατοικία του.

Στην προεκλογική εκστρατεία του πρόβαλε ιδιαίτερα τις θερμές σχέσεις που έχει τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο (ο ρόλος των Ρωσοεβραίων είναι πολύ σημαντικός για την έκβαση των εκλογών) όσο και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, προτού ακόμη ξεκινήσει για το Σότσι, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποδοκίμασε τις δηλώσεις του για προσαρτήσεις, τονίζοντας ότι «θα πυροδοτήσουν απότομη κλιμάκωση της έντασης και θα υπονομεύσουν τις ελπίδες για διαρκή ειρήνη».

Στην Αθήνα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι επέδωσε επείγον μήνυμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό, με το οποίο ζητάει να καταδικάσει η Ελλάδα το σχέδιο προσάρτησης του Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς το προαναγγελία «εθνοκάθαρσης».

https://www.youtube.com/watch?v=kNuoB4FF1t0

https://www.youtube.com/watch?v=zq94xUIsgLY

https://www.youtube.com/watch?v=4qaaJ5Z7x3g

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ