Εκκλησία της Ελλάδος

Παραμένει στην Εκκλησία ο έλεγχος εράνων για κηδείες

Δεν πέρασε τελικά από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του Κινήματος Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών με σκοπό τη ρύθμιση του θέματος της διεξαγωγής εράνων στον περίβολο των ναών σε περιπτώσεις κηδείας. Η πρόταση, που απορρίφθηκε με 18 ψήφους υπέρ, 20 εναντίον και 4 αποχές, προέβλεπε ουσιαστικά όπως αποφασίζουν οι συγγενείς πού θα πηγαίνουν τα χρήματα και όχι οι εκκλησιαστικοί Επίτροποι.

Έντονη ήταν η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας. «Ο Πρόεδρος αυτής της χώρας έκανε συμπρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο«, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης. Απαντώντας του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, είπε πως «η Εκκλησία λειτουργεί απόλυτα σωστά και δουλεύει άψογα. Εγώ προστατεύω αυτό τον θεσμό, όπως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Μιλώντας εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η εκ των εισηγητών της πρότασης, Σκεύη Κουκουμά έκανε λόγο για «έκτροπα και προβλήματα που βλέπουμε συχνά σε κηδείες», ενώ πρόσθεσε πως η εκκλησιαστική επιτροπή «πρέπει να σέβεται να υλοποιήσει την επιθυμία των οικείων του αποθανόντος. Θα αποφασίζουν οι συγγενείς που θα δοθούν οι εισφορές».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των Οικολόγων και εκ των εισηγητών της πρότασης, Γιώργος Περδίκης, είπε πως με αυτό τον νόμο, δίνεται το δικαίωμα στις οικογένειες να διαλέγουν τον Σύνδεσμο στον οποίο θέλουν να δώσουν τα χρήματα από τους εράνους. «Αυτό λέει ο νόμος που προτείνουμε. Δεν περιορίζουμε κάποιον. Απλά βάζουμε μία τάξη».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου τόνισε πως θα απέχει από αυτή την ψήφιση, καθώς δεν είναι όλα για το χρήμα και πρέπει να το καταλάβουμε σε αυτή την κοινωνία. «Τραγικό να ρυθμίζονται τέτοια θέματα με νόμο. Κατανοώ βεβαίως τα κίνητρα των εισηγητών».

Για σπαραχτική τοποθέτηση του Κωστή Ευσταθίου μίλησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας, εξηγώντας πως «γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που προσβάλλουν και τον νεκρό που κηδεύεται, αλλά και την κοινωνία μας».

Το ΔΗΣΥ καταψήφισε την πρόταση νόμου, τονίζοντας πως η Εκκλησία δικαιούται να ρυθμίζει τα του οίκου της και έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος σε αυτό το θέμα. Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης, είπε πως τα προβλήματα έχουν περιοριστεί, οπόταν ο νόμος φαίνεται ότι λειτουργεί σωστά.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, διερωτήθηκε «τα ρυθμίσαμε όλα και έμεινε αυτό να ρυθμίσουμε;», ενώ πρόσθεσε πως σε όσες κηδείες πήγε, δεν έγινε ποτέ το οποιοδήποτε παρατράγουδο.

Από την πλευρά του ο Λίνος Παπαγιάννης, εκ μέρους του ΕΛΑΜ, είπε πως «υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις που οικογένειες ανθρώπων που πέθαναν, έχουν βοηθηθεί από την Εκκλησία και ίσως με αυτή την πρόταση νόμου, να υπάρξει κάποιο πρόβλημα».

Σχολιάζοντας τις πιο πάνω ο αναφορές, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε πως από τι στιγμή που υπάρχουν κάποια προβλήματα, τότε πρέπει να προσπαθούν να τα επιλύουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...