Αρχείο

Ντ. Τραμπ σε στρατηγούς: "Ετοιμάστε σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν" - Σχεδιάζει πλήγματα το αμερικανικό Πεντάγωνο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται εισηγήσεις για πόλεμο και αν συμβεί αυτό τότε σύμφωνα με τους ειδικούς θα μιλάμε ακόμα και για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Πεντάγωνο πάντως φέρεται να ετοιμάζει πλήγματα κατά του Ιράν με εντολή του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ωστόσο χειρίζεται το ζήτημα επιφυλακτικά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε την Τρίτη με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου και τους διέταξε να σχεδιάσουν ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση που δέχθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Πάντως, ο Λευκός Οίκος αναμένει από την Σαουδική Αραβία να αποφασίσει το τρόπο της δικής της αντίδρασης, πριν αποφασίσει πολεμικές κινήσεις.

Όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, δύο Αμερικανοί αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πεντάγωνο διατάχθηκε να να καταρτίσει ένα “σχέδιο” αντίδρασης στην διάρκεια της συνάντησης στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, τόνισαν ότι δεν έγινε μία λεπτομερής παρουσίαση των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών που υπάρχουν. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις.

Στην Σαουδική Αραβία ο Πομπέο

Τις σχετικές διαβουλεύσεις με την Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στην Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν “για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή».

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια μέχρι την επιστροφή του Πομπέο στην Ουάσινγκτον και την πραγματοποίηση σύσκεψης της ομάδας εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ. Πολλοί είναι αυτοί που πιέζουν για μια δυναμική αντίδραση απέναντι στο Ιράν. Μάλιστα, κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ για «αδυναμία».

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υπολογίζουν ότι με την διεξαγωγή της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ηγέτες άλλων χωρών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, αναφορικά με ενδεχόμενη αμερικανική (πολεμική) αντίδραση κατά του Ιράν. Θεωρείται ουσιαστικά απίθανο να συμβεί κάτι πριν από τις συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με την πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι το βάρος της απόφασης πέφτει στην Σαουδική Αραβία, σχετικά με το ποιος δρόμος θα ακολουθηθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν βιάζεται να αντιδράσει.

“Πρέπει να καθίσουμε με τους Σαουδάραβες και να το επεξεργαστούμε. Ήταν μία επίθεση που δέχτηκε η Σαουδική Αραβία. Δεν ήταν μία επίθεση που δεχθήκαμε εμείς”, δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. “Έχουμε πολλές επιλογές. Αλλά δεν εξετάζω επιλογές τώρα. Πρέπει σίγουρα να βρούμε ποιος το έκανε αυτό. Συνεργαζόμαστε με την Σαουδική Αραβία, θα δούμε τι θα συμβεί,” πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ, είναι μία επιλογή.

“Στον απόηχο των απρόκλητων επιθέσεων του Σαββατοκύριακου σε αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, σας υπόσχομαι ότι είμαστε έτοιμοι. Όπως είπε ο πρόεδρος, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο με κανένα, αλλά οι ΗΠΑ είναι ετοιμοπόλεμες,” τόνισε ο Πενς περιγράφοντας τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ως “τις καλύτερα εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες και τεχνολογικά προηγμένες σε παγκόσμιο επίπεδο.”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ