Αθλητισμός

Μουντομπάσκετ: Όταν η Ελλάδα... γονάτισε τις ΗΠΑ - 13 χρόνια από το έπος της Σαϊτάμα (εικόνες & βίντεο)

Η Εθνική Ελλάδος ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου τις υποχρεώσεις της στο Μουντομπάσκετ, με αντίπαλο το Μαυροβούνιο. Σημαδιακή ημερομηνία, αν αναλογιστεί κανείς ότι 13 χρόνια πριν, την 1η Σεπτεμβρίου του 2006, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα... γονάτιζε τις ΗΠΑ με 101-95 και έπαιρνε την πρόκριση για τον τελικό του Μουντομπάσκετ της Σαϊτάμα.

Με αφορμή το παιχνίδι της Ελλάδας για το Μουντομπάσκετ 2019, θυμόμαστε τον αγώνα που έμελλε να σημαδέψει για πάντα την ιστορία της Εθνικής μας ομάδας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι Αμερικάνοι μετά από εκείνο το παιχνίδι, έχασαν ξανά από την Αυστραλία... πριν λίγες ημέρες. Ναι, 13 χρόνια παρέμειναν αήττητοι, όπου κι αν έπαιξαν!

«Διαλυθήκαμε από παίκτες με υψηλό iq»

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τις 10:30 το πρωί, μια ασυνήθιστη ώρα σε ένα ασυνήθιστο ματς για το ελληνικό κοινό! Περίπου 105 λεπτά μετά, λίγο μετά τις 12:15 το μεσημέρι η Εθνική είχε σημειώσει πιθανότατα τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της, επικρατώντας των ΗΠΑ με 101-95. Πώς φτάσαμε όμως σε κάτι τόσο σπουδαίο, τόσο σημαντικό, ένα γεγονός που μνημονεύεται και θα μνημονεύεται για πολλές δεκαετίες ακόμα... «Διαλυθήκαμε από παίκτες με υψηλό iq», ήταν η φράση του τηλεσχολιαστή του ESPN, μια φράση που περιέγραφε με τον καλύτερο τρόπο, τις μπασκετικές ικανότητες της ομάδας, πίσω στο 2006.


Ο Φώτσης... παιδεύει τον Καρμέλο Άντονι -Φωτογραφία: Eurokinissi

Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Χατζηβρέττας, Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης, Παπαδόπουλος, Κακιούζης, Φώτσης, Ντικούδης, Σπανούλης, Ζήσης. Αυτή ήταν η... χρυσή δωδεκάδα που... κατάπιε παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Ντουέιν Γουέιντ, ο Καρμέλο Αντονι, ο Κρις Μπος, ο Ντουάιτ Χάουαρντ και ο Κρις Πολ.

Μουντομπάσκετ: Ο επικός αγώνας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

O Σπανούλης σταμάτησε στους 22 πόντους, ο Σχορτσανίτης στους 14, ο Διαμαντίδης στους 12, ο Κακιούζης στους 15 και ο Παπαλουκάς ήταν ασταμάτητος με 8 πόντους, 12 ασίστ και 5 ριμπάουντ.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν κατάφεραν να σβήσουν την αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά δέχτηκαν και 101 πόντους από μια Ελλάδα που έκανε το... τέλειο παιχνίδι!

«Μάθαμε πολλά, επειδή παίξαμε απέναντι σε μία ομάδα που παίζει φανταστικό μπάσκετ και αγωνίζεται ως ομάδα», είχε πει μετά το τέλος εκείνου του αγώνα ο Μάικ Σιζέφσκι, ο ομοσπονδιακός προπονητής των ΗΠΑ.


Μάχες σώμα με σώμα...

Από το χθες της Σαϊτάμα, στο σήμερα του Μουντομπάσκετ της Κίνας

Από το 2006 έως και σήμερα έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα, όχι μόνο στο ελληνικό μπάσκετ αλλά και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα. Η επίσημη αγαπημένη ωστόσο βρίσκεται στην Κίνα για το Μουντομπάσκετ 2019 και είναι ένα από τα φαβορί για κατάκτηση μεταλλίου. Μπορεί πλέον να μην αγωνίζονται οι Παπαλουκάς, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Κακιούζης και γενικότερα η... χρυσή φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ, αλλά μπροστάρη τον MVP του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος πλαισιώνεται από πρωταθλητές Ευρώπης όπως ο Σλούκας και ο Παπανικολάου και μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες όπως ο Μπουρούσης και ο Βασιλόπουλος, όλα είναι πιθανά.

Αντίστοιχο φόβητρο όπως οι ΗΠΑ του 2006 δεν υπάρχει, αλλά η Ισπανία, η Σερβία και η Ηνωμένες Πολιτείες (παρά τις τεράστιες απουσίες που έχουν) αναμένεται να βάλουν δύσκολα στην Ελλάδα, η οποία αν θέλει να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει στον τελικό, πρέπει να κάνει μια εμφάνιση αντάξια του ημιτελικού της Σαϊτάμα το 2006! Αν θα τα καταφέρει, θα το δείξει η ιστορία, αν δεν το καταφέρει, θα την αγαπάμε το ίδιο για όλες τις μοναδικές στιγμές που μας έχει χαρίσει εδώ και δεκαετίες...


Αντονι και Τζέιμς αποχωρούν απογοητευμένοι...

Μουντομπάσκετ: Πέντε αξέχαστα κλικ από τον αγώνα της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Είναι από τις νίκες που σημειώνονται κυριολεκτικά μια φορά στα 10 χρόνια.


Ο Λεμπρόν Τζέιμς στο κυνήγι του Διαμαντίδη

Όλοι οι παίκτες έπαιξαν με την... ψυχή τους...


Παπαλουκάς έτοιμος για λέι απ

Και έκαναν το θαύμα...


Ο δικός μας Σακίλ Ο Νιλ

Απέκλεισαν μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών από το Μουντομπάσκετ...


Ασταμάτητος Σπανούλης

Dream Team ήταν η Greek Team


Ασταμάτητος Σπανούλης vol. 2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...