Βαλκάνια

Κυοφορούνται εξελίξεις στα Βαλκάνια: Επιθετική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία στέλνει μήνυμα στο Βελιγράδι - Περιβάλλεται από εχθρούς η Σερβία

Περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ η κατάσταση μεταξύ της Σερβίας, του ΝΑΤΟ και του Κοσόβου, με την πρόσφατη στρατιωτική άσκηση της συμμαχίας στην Αλβανία, την οποία Σέρβοι ειδικοί, σύμβουλοι στο ΥΠΑΜ, θεωρούν άκρως εχθρική για την χώρα τους.

Το Βελιγράδι θεωρεί ότι η χώρα ουσιαστικά «περικυκλώνεται» από το ΝΑΤΟ και πιέζεται να αποδεχθεί τους όρους της συμμαχίας, (περιλαμβάνουν την αναγνώριση του Κοσόβου κά) ώστε να αποφασίσει η νυν πολιτική ηγεσία να εντάξει την χώρα στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.

«Η Δυτική Συμμαχία διοργάνωσε στρατιωτική άσκηση στη βάση της Μπίζα στην Αλβανία, στην οποία, εκτός από Αλβανούς στρατιώτες, συμμετείχαν επίσης και δυνάμεις του "στρατού του Κοσσυφοπεδίου", του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας. Αυτές οι μονάδες υποστηρίχθηκαν με εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Πολωνία. Ο κύριος στόχος αυτών των ασκήσεων όμως αφορούσε την εκπαίδευση των «δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου», ώστε αυτές να προετοιμαστούν κατάλληλα σε περιόδους κρίσης», γράφει ο σερβικός τύπος.

Σέρβοι ειδικοί ασφαλείας, του ινστιτούτου γεωπολιτικής του Βελιγραδίου προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια επιβεβαιώνει τις προηγούμενες ανακοινώσεις των Αλβανών της Πρίστινα, για τη δημιουργία ενός ιδιότυπου αμυντικού συμφώνου εναντίον της Σερβίας και στέλνει επίσης μήνυμα στο Βελιγράδι ότι είναι μόνο του στην περιοχή, ευρισκόμενο σε εχθρικό περιβάλλον!

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε αυτή την πολυεθνική άσκηση συμμετείχαν με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τις στρατιωτικές μονάδες άλλων χωρών, την κατάρτιση τους μαζί με τον έλεγχο στρατιωτικών δεξιοτήτων, καθώς και τη λήψη αποφάσεων σε πολυεθνικό περιβάλλον. Στόχος είναι να ελεγχθεί η πιθανότητα κοινής στρατιωτικής παρέμβασης σε περιόδους κρίσης», ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα.

Οι ίδιοι οι Σέρβοι ειδικοί ασφαλείας, σχολιάζοντας όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, προειδοποιούν ότι αυτή η δέσμευση της Πρίστινα σε μια στρατιωτική άσκηση, σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ της παρέχει ανεπιφύλακτη στρατιωτική υποστήριξη σε οποιαδήποτε κρίση παρουσιαστεί στην περιοχή.

Ο Σέρβος στρατηγός ε.α. Βλαντιμίρ Λάζαρεβιτς δήλωσε ότι αυτό ακριβώς, πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν, διότι δεν είναι καθόλου ακίνδυνο, τουναντίον μάλιστα εγκυμονεί κινδύνους στο άμεσο μέλλον.

«Ένα σύμφωνο κρατών στην περιοχή των Βαλκανίων κατά της Σερβίας ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Πρίστινα. Αυτή η κοινή στρατιωτική δραστηριότητα μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως επιβεβαίωση αυτών των προηγούμενων ανακοινώσεων, αλλά σίγουρα και ως πρόκληση. Το κράτος μας πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα», τόνισε ο Λαζαρέιτς.

Ο Πρέντραγκ Κεράνιτς, κοσμήτορας της Σχολής Ασφάλειας της Μπάνια Λούκα, δήλωσε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν καθόλου σύμπτωση.

«Βεβαίως, αυτή είναι μια πρόκληση που μας μεταδίδει το μήνυμα ότι η Σερβία είναι μόνη της σε ένα εχθρικό περιβάλλον και ότι από την άλλη πλευρά, το Κοσσυφοπέδιο έχει φίλους που θα τον βοηθούσαν σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με τις Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι προκλήσεις αυτού του τύπου ανήκουν στη σφαίρα του υβριδικού πολέμου. Τι να πω γι 'αυτό; Τους υπενθυμίζουμε όμως ότι, προς υπεράσπιση της κυριαρχίας της η Σερβία, δεν δίστασε παλαιότερα να συγκρουστεί με 19 έθνη του ΝΑΤΟ", κατέληξε ο ίδιος.

Ο Μίροσλαβ Μπεγκόβιτς, κοσμήτορας της Σχολής Ασφαλείας του Βελιγραδίου δήλωσε ότι όλα αυτά αποσκοπούν στην επιτάχυνση της εισδοχής στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, των Κοσοβάρων και των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας.

«Όσον αφορά τη στρατιωτική τους δύναμη και την απειλή που αυτή συνιστά, οποιαδήποτε σύγκριση με τις Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι περιττή για να σχολιάσουμε και να συγκρίνουμε γιατί ο στρατός μας, είναι μια αξιοσέβαστη στρατιωτική δύναμη στα Βαλκάνια» δήλωσε ο Μπεγκόβιτς.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας, Ρωσία και Σερβία, φέρονται σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα να ετοιμάζουν εδώ και καιρό το σχέδιο «Μεγάλη Σερβία», υλοποιώντας το, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αποσχίστηκαν τα κομμάτια που απάρτιζαν την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, ειδικά στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και το σερβικό τμήμα της Βοσνίας.

Αυτό το «σχέδιο» αναφέρει ταραχές, ανυπακοή των σερβικών αρχών σε Κόσοβο-Βοσνία αλλά και Μαυροβούνιο, ενώ στην συνέχεια το μενού θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη σερβικού αντάρτικου.

Σε οποιαδήποτε επέμβαση του ΝΑΤΟ τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Βοσνία (σε περιοχές Σέρβων), θα επέμβει ο ρωσικός στρατός.

Το σκεπτικό λέει ότι η Μόσχα ως εγγυήτρια δύναμη στον ΟΗΕ, έχει το νόμιμο δικαίωμα να επέμβει ανά πάσα στιγμή όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πούτιν, "για την  διασφάλιση της ζωής όλων των Σέρβων από την Ρωσία".

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος φέρει βαρέως την πολιτική του προκατόχου του Γιέλτσιν στα Βαλκάνια, διότι τότε δημιουργήθηκε αυτό το σκηνικό που βλέπουμε σήμερα, με την προετοιμασία αλλαγής των συνόρων και την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Όλα αυτά όμως έχουν προεκτάσεις και αφορούν άλλα σχέδια, όπως τους κυοφορούμενους αγωγούς φυσικού αερίου αλλά και την δημιουργία πλωτού υδάτινου καναλιού απο την Θεσσαλονίκη στο Δούναβη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ